Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2022 » Грудень » 24 » Амбітну угоду щодо торгівлі викидами уклав ЄС
00:14
Амбітну угоду щодо торгівлі викидами уклав ЄС


викид екологія Угода, зокрема, передбачає скорочення викидів на 62% до 2030 року у секторах Emissions Trading System (ETS) - Системі торгівлі викидами. А з 2026 року безкоштовні квоти для галузей промисловості будуть скасовані та зникнуть повністю до 2034 року.

Таких домовленостей Європейський парламент та уряди країн-членів ЄС досягли з метою реформування системи ETS для подальшого скорочення викидів промисловістю та збільшення інвестицій в екологічно безпечні технології, інформує сайт Європарламенту.

ЄС реформує Систему торгівлі викидами: що це означає

Система торгівлі викидами ЄС (ETS) є основою європейської кліматичної політики та ключем до досягнення цілі кліматичної нейтральності ЄС. Вона закріплює принцип "забруднювач платить".

Встановивши ціну на викиди парникових газів, ETS спровокував значне скорочення викидів в ЄС, оскільки промисловість має стимул скорочувати свої викиди та інвестувати в технології, які є екологічно безпечними.

Викиди в секторах ETS мають бути скорочені на 62% до 2030 року порівняно з 2005 роком, що на один відсотковий пункт більше, ніж запропоновано Комісією. Щоб це стало можливим, відбудеться одноразове скорочення загальноєвропейської кількості квот на 90 мільйонів тонн еквіваленту CO2 у 2024 році та 27 мільйонів тонн у 2026 році в поєднанні з щорічним скороченням квот на 4,3% у 2024-27 роках і 4,4% із 2028 по 2030 роки.

ЄС поступово відмінить безкоштовні квоти для компаній

Безкоштовні квоти для галузей промисловості в ETS будуть поступово скасовані:

  •     2026: 2,5%,
  •     2027: 5%,
  •     2028: 10%,
  •     2029: 22,5%,
  •     2030: 48,5%,
  •     2031: 61%,
  •     2032: 73,5%,
  •     2033: 86%,
  •     2034: 100%.

До 2025 року Комісія оцінить ризик викиду вуглецю для товарів, вироблених у ЄС, призначених для експорту до країн, що не входять до ЄС, і, якщо необхідно, представить законодавчу пропозицію, яка відповідає вимогам СОТ, щоб усунути цей ризик.

ЄС також створить ETS II – для палива для автомобільного транспорту та будівель, яка встановлюватиме ціну на викиди з цих секторів. Програма буде готова до 2027 року.

Як Україна скорочує парникові гази

Відповідно до Оновленого національно визначеного внеску до Паризької кліматичної угоди (НВВ2), який прийнятий в липні 2021 році, Україна зобов’язалася скоротити викиди парникових газів на 65% до 2030 року (від рівня 1990 року) і досягти кліматичної нейтральності не пізніше 2060 року.

Війна вплинула на усі сектори економіки, багато підприємств, у тому числі енергетичного сектору потребують відбудови. Це є також шансом для того, щоб "зробити краще, ніж було".

"Ми готові допомогти Україні в післявоєнному відновленні. Це відбуватиметься шляхом "зеленої" трансформації, впровадження циркулярної економіки (модель розвитку, заснована на раціональному споживанні ресурсів) і сталого розвитку, які є частиною принципів європейського "зеленого" курсу.

Модернізація повинна відбутися в багатьох секторах економіки, у тому числі в найбільш забруднюючих галузях промисловості, щоб після війни конкурувати на міжнародних ринках", – розповіла ЕП керівниця відділу програм зовнішньої допомоги "Економічна співпраця, інфраструктура, енергетика та навколишнє середовище" в представництві ЄС в Україні Клое Алліо.

Фонд соціального клімату: як він працюватиме

Депутати Європарламенту та Рада погодилися створити Фонд соціального клімату (SCF) для допомоги вразливим домогосподарствам, мікропідприємствам і користувачам транспорту, які особливо постраждали від енергетичної та транспортної бідності.

Країни ЄС повинні будуть подати "Плани соціального клімату". Фонд профінансує заходи підтримки доходів для боротьби зі зростанням цін на автомобільний транспорт і паливо для опалення (з обмеженням до 37,5% від загальної кошторисної вартості).

Вони також охоплюватимуть довгострокові структурні інвестиції, включаючи реконструкцію будівель, рішення щодо декарбонізації та інтеграцію відновлюваних джерел енергії, закупівлю та інфраструктуру для транспортних засобів з нульовим і низьким рівнем викидів, а також використання громадського транспорту та спільних послуг мобільності.

SCF почне діяти в 2026 році. На початку фонд фінансуватиметься за рахунок доходів, отриманих від продажу на аукціоні 50 мільйонів квот ETS (за оцінками, близько 4 мільярдів євро).

Депутати Європаламенту про соцфонд: кліматичний перехід буде справедливим

Депутатка Європаламенту Естер де Ланге із Нідерландів зазначила, що завдяки цій угоді ЄС зможе забезпечити справедливий енергетичний перехід для всіх.

"Соціальний кліматичний фонд допоможе вразливим домогосподарствам під час переходу на нову енергетику, наприклад, за допомогою ваучерів на теплоізоляцію або переходу на більш екологічний транспорт", – сказала вона.

"Завдяки цій угоді щодо соціального кліматичного фонду ми максимально наблизилися до того, щоб кліматичний перехід був більш справедливим і соціально інклюзивним. Держави-члени планують виділити мільярди для інвестування в енергетичні потреби мільйонів домогосподарств і малих підприємств. Це позитивно для наших енергетичних потреб, для клімату та для наших громадян", – зазначив депутат Європарламенту Девід Каза із Мальти.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 144 | Дата публікації: 24-12-2022 | Додав: admin | Теги: ЄС, торгівля, угода, екологія, викиди | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]