Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2022 » Листопад » 11 » Акули стають більшими і злішими від частих контактів з людьми
17:58
Акули стають більшими і злішими від частих контактів з людьми


Тигрові акули – одні з найбільших хижих риб Світового океану, серед яких нерідко зустрічаються триметрові екземпляри. Не дивно, що місця, де таких тварин багато, сильніше приваблюють туристів.

Тепер вчені виявили, що риби, які частіше за інших контактують з людьми, виростають більшими і агресивніше родичів. Дослідження опубліковано в журналі Animal Behaviour

На Багамських островах є особливе місце, яке називається тигровим пляжем. Природно, ніяких тигрів в Центральній Америці бути не може, а свою назву це місце отримало завдяки іншому небезпечному хижакові — тигровій акулі.

Море біля берегів Багам чисте, глибина – всього близько п’яти метрів, так що акул просто помітити. До того ж туроператори спеціально залучають цих хижачок, регулярно викидаючи в воду приманку. Вивчивши акул, які найбільш часто з’являються на Тигровому пляжі, міжнародний колектив вчених з Бразилії і США з’ясував, що у цих риб розміри тіла були більше, а рівень гормонів — вищим, ніж у їх родичів, які проводять біля берега менше часу.

Таким чином, вперше було виявлено, що масовий туризм позитивно впливає на стан здоров’я акул. У Тигрового пляжу вченим в основному зустрічалися великі статевозрілі самки, багато з яких були вагітні.

Схоже, рясне харчування (завдяки приманкам) добре позначилося на стані їх здоров’я. У їх крові було більше поживних речовин, ніж у їхніх одноплемінниць, що живуть у відкритому океані

Завдяки крихітним датчикам, імплантованим під шкіру, вчені змогли протягом трьох місяців відстежувати переміщення риб.

Судячи з отриманих даних, молоді особини трималися від пляжу подалі. З туристами ж в основному взаємодіяли досвідчені особини. У порівнянні з іншими акулами у риб на Тигровому пляжі виявили несподівано високі рівні гормонів.

Рівень тестостерону був втричі вище, естрадіолу – вчетверо, а кортикостероїдів — в 16,4 раза. Імовірно, через щільне скупчення родичів, з якими доводиться конкурувати за їжу, акули змушені були поводитися агресивніше, що і призвело до гормонального стрибка.

Поки вчені не можуть зробити однозначні висновки про позитивний вплив туризму на стан здоров’я акул. Для цього їм знадобилися б зразки крові тварин, взяті до того, як на Багамах почали використовувати акул для залучення гостей.

Проте результати дослідження виглядають оптимістично і можуть закликати людей, що живуть в місцях проживання акул, отримувати вигоду не з продажу акулячих плавників, а з туризму.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 172 | Дата публікації: 11-11-2022 | Додав: adminA | Теги: Люди, Акули, контактіи, більші і зліші | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]