Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 10 » 3D-сканування розкриє секрети шедеврів світового мистецтва
23:20
3D-сканування розкриє секрети шедеврів світового мистецтва




Протягом багатьох десятиліть і навіть століть деякі з найвідоміших картин у світі виявлялися предметом дискусій з приводу їх автентичності. Однак тепер консорціум британських учених «3D-Coform» пропонує нову технологію, що дозволяє просканувати витвір мистецтва і встановити його автора.

Розроблений в Боннському університеті пристрій, який було названо Mini-Dome, має одинадцять камер і сто дев'яносто вісім джерел світла.  Об'єкт дослідження, що повільно обертається, розглядається під різними кутами і на екрані комп'ютера відтворюється його тривимірна модель на підставі двадцяти п'яти тисяч окремих зображень.

На думку команди фахівців, їм вже вдалося за допомогою технологій XXI століття розв'язати одну із загадок світового мистецтва. Протягом тривалого періоду часу вважалося, що портрет фламандського художника Антоніса Ван Дейка був написаний його вчителем Пітером Паулем Рубенсом. Але, відсканувавши полотно, експерти виявили, що картина в процесі створення постійно перероблялася, в результаті чого складається з декількох шарів. Саме такою була манера написання у ван Дейка, Рубенс же писав за обдуманим заздалегідь планом.

За словами вчених, метод тривимірного сканування може бути використаний і при встановленні достовірності творів скульптури. Наприклад, дослідники просвітили статую «П'єта ді Палестрина», імовірно створену Мікеланджело в 1555 році. Однак по слідах зубила вчені з'ясували, що, принаймні, над деякими деталями шедевра працював якийсь інший скульптор.

«Ми тільки зараз починаємо розуміти, на яку кількість запитань ми зможемо відповісти, використовуючи 3D-технології», - зазначає координатор міжнародного консорціуму професор Девід Арнольд.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 2162 | Дата публікації: 10-09-2012 | Додав: adminA | Теги: 3D-технології | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]