Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2019 » Грудень » 5 » 1 млн євро за вдалу ідею переходу з вугілля на відновлювані джерела виплатить с​толиця Фінляндії
16:07
1 млн євро за вдалу ідею переходу з вугілля на відновлювані джерела виплатить с​толиця Фінляндії


 

​Столиця Фінляндії виплатить 1 млн євро за вдалу ідею переходу з вугілля на відновлювані джерела

Мерія фінської столиці закінчує підготовку до відкритого міжнародного конкурсу для заміни існуючої системи теплопостачання міста.

Конкурс під назвою Helsinki Energy Challenge (енергетичний виклик Гельсінкі) покликаний знайти рішення проблеми обігріву міста за рахунок відновлюваних джерел енергії.

Про це повідомлє телеграм-канал "Косатка".

В рамках боротьби з глобальним потеплінням мерія фінської столиці поставила перед собою амбітну мету: перетворити Гельсінкі в місто «нульових викидів» двоокису вуглецю до 2035 року. Досягнення цієї мети, поряд з радикальним зниженням викидів СО2 від транспорту, передбачає заміну існуючої системи теплопостачання. Це одна з найважчих проблем, оскільки більше половини всіх викидів СО2 в Гельсінкі відбувається через виробництва теплової енергії, необхідної для обігріву північного міста.

Сьогодні більше половини теплової енергії виробляється на міських ТЕЦ, які працюють на вугіллі. Згідно з раніше затвердженим урядом Фінляндії планом, до 2029 року вугільні теплові та електростанції по всій країні повинні бути закриті або перепрофільовані. Тим самим проблема досягнення нульових викидів повинна вирішуватися за рахунок переходу до генерації теплової енергії з відновлюваних джерел.

У Гельсінкі реалізована система централізованого теплопостачання, в 2018 році міська ТЕЦ виробили 7200 ГВт/год теплової енергії, з них 3850 ГВт/год, або 56%, були проведені на вугільних ТЕЦ. 35% теплової енергії виробили ТЕЦ, що працюють на природному газі. За розрахунками норвезької дослідницької організації Sintef, вугілля є самим «брудним» видом органічного палива з точки зору викидів двоокису вуглецю. При виробництві 1 МВт/год електроенергії з вугілля викидається приблизно 0,8 тонни СО2, а при виробництві 1 МВт/год з природного газу – 0,4 тонни СО2.

- Мерія Гельсінкі відмовилася від самого очевидного вирішення проблеми – переходу на паливо з дерев'яних гранул (пеллет), які виробляються з відходів деревообробної промисловості та емітують значно менше СО2. По-перше, це не вирішує проблеми радикального зниження викидів; по-друге, для заміни вугілля потрібно приблизно в 10 разів більше палива з дерева, що збільшить витрати на доставку і, в свою чергу, призведе до зростання викидів СО2 від транспорту. По-третє, Фінляндія просто не виробляє такого палива в потрібних кількостях, – пояснила Л. Уутту-Десшрівер.

Хто може стати мільйонером?

Для пошуку радикального рішення мерія Гельсінкі оголосила відкритий міжнародний конкурс, в якому можуть брати участь як компанії з будь-якою формою власності, включаючи консорціуми, так і дослідні організації та університети.

- Ми вітаємо будь-яку кооперацію, оскільки міждисциплінарні дискусії є майданчиком для вироблення інноваційних рішень, – стверджує директор проекту Helsinki Energy Challenge, – Гельсінкі є одним зі світових лідерів серед міст, які борються за збереження клімату. Як показують опитування, населення фінської столиці ставить проблему глобального потепління на перше місце за важливістю, вище економічних проблем і боротьби з тероризмом.

Тим, кому вдасться знайти краще рішення проблеми перебудови системи теплопостачання Гельсінкі, мерія міста виплатить премію в розмірі 1 млн євро.

- Зрозуміло, що мова йде про опрацювання технічної можливості переходу системи теплопостачання на генерацію з поновлюваних джерел, реалізація такого рішення зажадає значних, можливо, мільярдних інвестицій, – пояснює Л. Уутту-Десшрівер. За її словами, повні умови конкурсу оголосять на початку наступного року.

Технології використання відновлюваних джерел, таких як енергія вітру і сонця, сьогодні стали настільки дешевими, що здатні конкурувати з генерацією енергії з вугілля та інших видів викопного палива. За даними Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії IRENA, середня вартість виробництва енергії вітряними електростанціями з 2010 року знизилася на 25%. Технологія виробництва сонячної енергії дешевшала ще швидше: за той же період витрати знизилися на 73%.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 650 | Дата публікації: 05-12-2019 | Додав: adminA | Теги: ідея переходу з вугілля на відновлю, 1 млн євро, с​толиця Фінляндії | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]