Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2021 » Серпень » 21 » Вперше в історії спостережень у Гренландії пройшов дощ
00:12
Вперше в історії спостережень у Гренландії пройшов дощ


гренландія дощ Причиною раптової зміни звичних для острова снігопадів на дощ стало рекордне підвищення температури.

У минулі вихідні повітря на острові прогрілося до відміток вище нуля. Таке явище в Гренландії фіксують уже втретє за десять років. За словами екологів, це свідчить про швидке нагрівання Гренландії.

"Те, що відбувається, – це не просто тепле десятиліття або два в мінливому кліматі. Це безпрецедентно", – заявив старший науковий співробітник Національного центру обробки даних про сніг і лід при Університеті Колорадо Тед Скамбос.

Вчені звертають увагу і на той факт, що за останнє десятиліття незвичайні погодні явища на острові почастішали. Все частіше і частіше тане лід, дмуть сильні вітри.

Вчені вважають, що минулий дощ вплине на екологію Гренландії в цілому. За словами програмного директора Управління полярних програм Національного наукового фонду Дженніфер Мерсер, через опади на снігу утворився тонкий шар насту. Він міг привести до різних наслідків: починаючи від підтоплень в місцях, де вода буде стікати з гір в низини, аж до того, що ця «кірка» буде назавжди відображена в шарах крижаного щита Гренландії.

На початку серпня данські дослідники з’ясували, що крижаний щит Гренландії піддався масштабному таненню під час чергової теплової хвилі, коли температура повітря піднялася на десять градусів вище сезонних норм. Повідомляється, що на півночі Гренландії температура перевищила 20 градусів Цельсія. Це більш ніж удвічі вище нормальної середньої річної температури. Через таке потепління щит втрачав приблизно 8 мільярдів тонн льоду в день.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 302 | Дата публікації: 21-08-2021 | Додав: admin | Теги: Дощ, Гренландія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]