Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2021 » Червень » 3 » Вперше європейка очолить експедицію на Міжнародну космічну станцію
19:49
Вперше європейка очолить експедицію на Міжнародну космічну станцію


Астронавтка Європейського космічного агентства Саманта Кристофоретті стане першою жінкою з Європи, яка очолить експедицію на Міжнародну космічну станцію. Планується, що троє астронавтів вирушать на МКС у 2022 році.

Про це повідомило Європейське космічне агентство.

Принципове рішення про те, що саме Кристофоретті очолюватиме наступну, 68-му експедицію на МКС, ухвалили 19 травня. Остаточно її затвердять після узгодження всіх операційних планів і конкретних дат польоту експедиції.

Саманта Кристофоретті стане першою європейкою, яка очолюватиме експедицію. До цього лише четверо астронавтів з Європейського космічного агентства були на цій посаді — всі вони були чоловіками.

Для Кристофоретті це вже другий політ на МКС. У 2014-2015 роках вона вже була на станції у складі 42-ої та 43-ої експедиції, провівши там загалом 199 днів і встановивши тоді рекорд за тривалістю безперервного перебування на МКС.

Експедиція має вирушити на МКС у четвертому кварталі 2021 року на Crew Dragon — кораблі компанії SpaceX бізнесмена Ілона Маска. Це буде четвертий політ на МКС для цього апарата.

До складу екіпажу, окрім Кристофоретті, увійдуть астронавти Національного аерокосмічного агентства США (NASA) Челл Ліндґрен і Роберт Ґайнс, а також іще один міжнародний астронавт, ім'я якого поки не називають.

44-річна Саманта Кристофоретті — третя жінка-астронавт у Європейському космічному агентстві й перша астронавтка космічного агентства Італії, звідки вона родом. Кар'єру астронавтки вона розпочала у 2009 році після служби в італійських військово-повітряних силах.

Жінки становлять трохи більш як 10% від загальної кількості астронавтів. Космічна галузь останніми роками намагається збільшити представництво різних груп населення у сфері: так, Європейське космічне агентство в лютому 2021 року оголосило про набір астронавтів з інвалідністю.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 349 | Дата публікації: 03-06-2021 | Додав: adminA | Теги: європейка, Міжнародна космічна станція, експедиція | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]