Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 08-05-2024
Головна » 2021 » Вересень » 5 » В одному зі спіральних рукавів у Чумацького Шляху знайшли загадковий розлом
14:56
В одному зі спіральних рукавів у Чумацького Шляху знайшли загадковий розлом


Астрономам відомо безліч подробиць про Всесвіт. Однак та його частина, що може вважатися нашим рідним «містом» – Чумацький Шлях, – зберігає непропорційно багато загадок.

Важко вивчати Париж, стоячи біля Ейфелевої вежі: структура мегаполісу помітніша з висоти пташиного польоту.

Тому відкриття першого розриву в спіральному рукаві Галактики можна назвати справжньою науковою сенсацією.

Природа цього утворення абсолютно незрозуміла, тому його спостереження подвійно цікаво.

Про цікаву знахідку відзвітувала міжнародна команда вчених в журналі Astronomy & Astrophysics. Аномальне утворення схоже на тріску, яка вискочила з тріснутої деревини або перо, яке стирчить в бік від крила. Так званий розлом знаходиться в рукаві Стрільця, на відстані приблизно трьох з половиною тисяч світлових років від нашої Сонячної системи (розташована в сусідньому малому рукаві Оріона). Він утворений розтягнутим на 3000 світлових років ланцюжком молодих зірок, їх скупчень і газопилових хмар (туманностей).

Відкриття вдалося зробити завдяки спостереженням космічного телескопа NASA Spitzer, проведених незадовго до його виведення з експлуатації в січні минулого року. Апарат робив знімки в інфрачервоному діапазоні, що дозволило йому детально «побачити» зірки, світло яких у видимій частині спектру блокується ближчими до нас астрономічними об’єктами. Додаткову інформацію надав європейський космічний телескоп Gaia, який уточнив відстані до майже двох мільярдів зірок Чумацького Шляху.

Скомбінувавши ці два набори даних, вчені виявили, що фрагмент рукава Стрільця має інший кут закрутки, ніж він весь в цілому. Це одна з ключових характеристик, що описують структуру спіральних галактик. Сам по собі рукав Стрільця закручений приблизно на 12 градусів, а розрив – на всі 60. Рух об’єктів в ньому узгоджено і дещо відрізняється за характеристиками від рукава. Такі утворення відомі в інших спіральних галактик, але їх існування в Чумацькому Шляху до недавнього часу було під великим питанням.

Мало сказати, що астрофізики заінтриговані новим відкриттям: вони тепер з подвоєною ретельністю будуть шукати аналогічні «пір’я» або «тріски» в інших областях Галактики. І той факт, що природа подібних утворень поки абсолютно незрозуміла, тільки підстьобує інтерес вчених. Цей розрив, по суті, – величезний прорив в розумінні детальної структури Чумацького Шляху. Його докладне вивчення дозволить людству краще розуміти пристрій спіральних галактик.

Що цікаво, сам по собі механізм утворення рукавів у них дотепер не отримав єдиної всеосяжної моделі. Так що недавно відкрита структура в безпосередній близькості (за мірками Всесвіту) від нас може стати важливим доказом, який допоможе, нарешті, розгадати цю фундаментальну загадку.

І ще один цікавий факт: у виявлений вченими розрив рукава Стрільця входять відомі туманності – Орел, Омега, Потрійна і Лагуна, – спостереження за яким в середині XX століття дозволило вперше виявити спіральну природу нашої Галактики.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 320 | Дата публікації: 05-09-2021 | Додав: adminA | Теги: спіральний рукав Чумацького Шляху, загадковий розлом | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]