Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2019 » Травень » 31 » Стійкі до хвороб сорти яблук в Україні вивели
22:39
Стійкі до хвороб сорти яблук в Україні вивели


 

В Україні вивели стійкі до хвороб сорти яблук

В Інституті садівництва Національної академії аграрних наук України вивели нові імунні сорти яблунь, стійкі до парші й борошнистої роси. Назвали їх Настя, Тодес, Злата, Малуша, Паланка, Дміана, Берегиня, Дожниця та Соломія. Вибрали саме ці хвороби, бо вони найбільші вороги яблунь.

Вирощуючи ці сорти, не потрібно витрачатися на фунгіциди. Перші врожаї будуть уже на третій рік після посадки.

Соломія - зимовий сорт, що дає плоди вагою по 190 г, жовті з рум'янцем. М'якоть кремова, соковита, кисло-солодка. Із восьмирічного дерева зривають 40 кг яблук. Сорти Берегиня, Дміана й Дожниця також зимові, але плоди крупніші — 220 г. За рахунок цього можна зібрати майже 45 відер врожаю. Зберігається до квітня-травня.

"Ці сорти яблунь потрібні всім, бо парша є у всіх областях України. Пошкоджує листя, цвіт і пагони, що поступово засихають і опадають. У травні хвороба масово скидає з дерева зав'язі. При ураженні пагонів на корі з'являються здуття, що розриваються. Вона вкривається тріщинами й лущиться. Якщо ж плодам вдається вирости, то покриваються чорними цятками", - уточнюють в Інституті.

На другому місці за небезпекою для саду після парші є борошниста роса. Від неї листки покриваються білим нальотом, закручуються краями вниз і засихають. Цвіт стає жовто-зеленим і осипається разом із листям.

Хвороба краде більшу половину яблук. Тому треба кілька разів на рік оглядати й обрізати дерева. Після розпускання бруньок і наприкінці цвітіння.

Зрізані пагони слід одразу палити, а не викидати подалі від саду. Бо спори грибка розносяться на кілометрову відстань.

Науковці Інституту садівництва вивели сорти вишні Мелітопольська десертна, Пустунка, Іграшка, Мелітопольська радість, Нічка, Диво, Ксенія. У них плоди 7–10 г. Усі є різновидом "дюк" — це вишня, схрещена з черешнею. Для них потрібен запилювач.

Рекордсменом із сортів є Диво-вишня, у якої плоди важать 10–12 г. Стають плодоносними на п'ятий-шостий рік. ­Активне плодоношення триває до 22 років.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 707 | Дата публікації: 31-05-2019 | Додав: adminA | Теги: україна, стійкі до хвороб сорти яблук | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]