Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2021 » Липень » 8 » Скупчення зі 100 чорних дір знайшли поруч із Чумацьким Шляхом
00:22
Скупчення зі 100 чорних дір знайшли поруч із Чумацьким Шляхом


зірки скупчення Palomar 5 Астрономи виявили скупчення з більш ніж 100 чорних дір, що обертаються навколо Чумацького Шляху. Маса кожної з них у 20 разів перевищує сонячну.

Об’єкти розташовані всередині зоряного скупчення Palomar 5. Вік скупчення становить 10 мільярдів років, воно обертається навколо нашої галактики на відстані 800 тисяч світлових років від Землі.

Palomar 5 містить в три рази більше чорних дір, ніж можна було очікувати. Вчені також помітили в ньому так звані приливні потоки: тонкі «струмені» зірок, які тягнуться за скупченням. Ймовірно, вони також пов’язані з чорними дірами.

Комп’ютерне моделювання показало, що спочатку Palomar 5 містив меншу частку чорних дір. Але з часом зірки покидали скупчення, і гравітація чорних дір сприяла цьому процесу.

Учені зробили висновок, що скупчення повністю розчиниться через мільярд років. Перед своїм кінцем воно буде повністю складатися з чорних дір. На думку астрономів, така ситуація не унікальна.

"Ми вважаємо, що багато подібних скупчень, в яких переважають чорні діри, вже розпалися в припливах Чумацького Шляху", – зазначили автори дослідження.

Від таких утворень залишилися тонкі зоряні потоки, які неодноразово бачили в межах галактики. Вчені відзначили, що відкриття важливе для розуміння освіти кульових скупчень, початкових мас зірок і еволюції масивних світил. Воно також дозволить краще зрозуміти природу гравітаційних хвиль.

Раніше вчені знайшли найближчу до Землі чорну діру. Вона розташована в сузір’ї Єдинорога.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 325 | Дата публікації: 08-07-2021 | Додав: admin | Теги: зірки, Діра, скупчення, чорна, Чумацький шлях, Palomar 5 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]