Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2023 » Травень » 14 » Складний і захоплюючий Всесвіт - гігантські бульбашки навколо Чумацького Шляху
14:49
Складний і захоплюючий Всесвіт - гігантські бульбашки навколо Чумацького Шляху


Нещодавнє дослідження показало, що гігантські бульбашки, які оточують Чумацький Шлях, навіть складніші, ніж вважалося раніше. У дослідженні, опублікованому в Astrophysical Journal, були використані дані гамма-телескопа Фермі для створення карти гамма-випромінювання гало Чумацького Шляху.

Гало Чумацького Шляху – це масивна сферична область гарячого газу, яка оточує нашу галактику. Він також є домом для двох величезних структур, відомих як бульбашки Фермі, які були відкриті в 2010 році. Ці бульбашки простягаються на 25 000 світлових років вище і нижче галактичного центру і випромінюють високоенергетичні гамма-промені.

У новому дослідженні були використані дані телескопа Фермі для створення найбільш детальної карти гамма-випромінювання гало Чумацького Шляху. Дослідники виявили, що бульбашки Фермі не є гладкими, однорідними структурами, а скоріше містять складні, ниткоподібні структури, які сплетені разом, як космічний гобелен.

За словами провідного автора дослідження, нова карта “розкриває складну павутину ниткоподібних структур, що з’єднують бульбашки Фермі з диском Чумацького Шляху та іншими галактичними структурами”. Вважається, що ці нитки складаються із заряджених частинок, які були прискорені потужними ударними хвилями бульбашок Фермі.

Дослідники також виявили, що гамма-випромінювання від диска Чумацького Шляху не є однорідним, а має “плямисту” структуру. Це свідчить про те, що процеси, які спричиняють гамма-випромінювання в диску, є більш складними, ніж вважалося раніше.

Відкриття цих складних структур в гало і диску Чумацького Шляху має важливе значення для нашого розуміння еволюції галактики. Детально вивчаючи ці структури, дослідники сподіваються отримати уявлення про процеси, які формували Чумацький Шлях протягом мільярдів років.

Загалом, це нове дослідження проливає світло на складну і динамічну природу оточення Чумацького Шляху, а також висвітлює постійні відкриття і прориви, що відбуваються в галузі астрофізики.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 110 | Дата публікації: 14-05-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]