Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 08-09-2024
Головна » 2024 » Липень » 15 » Реальний сценарій майбутнього Землі - вчені описали найгірший
13:24
Реальний сценарій майбутнього Землі - вчені описали найгірший


Нове дослідження показало, що план утримати глобальне потепління на рівні 1,5°C провалився. До кінця століття світ може потеплішати у 2,5 раза сильніше за цю межу. Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.

Останні 13 місяців ми часто перевищували поріг у 1,5°C, встановлений Паризькою угодою. Вчені тепер вважають, що в майбутньому кліматичні явища, такі як Ель-Ніньо, стануть більш екстремальними.

За даними ООН, такі явища можуть стати звичайним явищем. Наприклад, західне узбережжя Південної Америки страждатиме від сильних дощів, що спричиняють повені та зсуви ґрунту, тоді як західна частина Тихого океану, включно з Індонезією та Австралією, зіштовхуватиметься з посухами.

Дослідники вважають, що за нинішнього рівня викидів парникових газів світ може потеплішати на 2,9°C до кінця століття. За цього нагрівання до 3,7°C 90% Ель-Ніньо стануть настільки сильними, як знамените явище 1997-1998 років, яке призвело до більш ніж 20 000 смертей і завдало збитків на мільярди доларів.

Тобіас Байр, провідний автор дослідження, попереджає, що якщо кожне Ель-Ніньо стане екстремальним, наслідки для суспільства та економіки будуть величезними. Вплив зміни клімату на цикли Ель-Ніньо і Ла-Нінья викликає суперечки. Деякі ранні моделі припускали, що потепління призведе до постійного стану Ель-Ніньо, що послаблює пасати і зігріває води східної частини Тихого океану.

Океанське потепління неминуче вплине на клімат і погоду, оскільки тепло з води перейде в атмосферу, збільшуючи середню глобальну температуру.

Однак не всі кліматичні моделі згодні з цими висновками. Байр і його колеги використовували модель, яка точно відображає цикли Ель-Ніньо/Ла-Нінья. Їхні дослідження показують, що потепління спричиняє сильніші та частіші Ель-Ніньо, а не постійний стан цього явища.

Поточна модель передбачає 8-9 екстремальних Ель-Ніньо за століття. За потепління на 3,7°C їхня кількість може зрости до 26 за століття, і вони стануть тривалішими. Учені зазначають, що 90,4% цих явищ будуть екстремальними за нинішніми стандартами.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 92 | Дата публікації: 15-07-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]