Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2020 » Червень » 23 » Раніше на Плутоні був рідкий океан: про це знайшли підтвердження науковці
17:33
Раніше на Плутоні був рідкий океан: про це знайшли підтвердження науковці


підтвердження, плутон, рідкий, океан Астрономи з'ясували, що нині холодний Плутон у минулому був теплий, що дозволило існувати на його поверхні рідкому океану. Про це повідомляє CNN.

Науковці дослідили знімки Плутону 2015 року зі зонда New Horizons. Це єдиний космічний апарат, що досліджував цю планету. Дослідники використовували геологічне спостереження за поверхнею планети. Так, вчені припустили, що Плутон формувався з гарячої стадії, а не з холодної. Адже характеристики поверхні планети відповідають саме першому сценарію.

Раніше дослідники вважали, що Плутон утворився як крижана сфера. Деякі вчені впевнені, що під льодом є рідкий океан, товщина якого 400 кілометрів. На їхню думку, океан утворився значно пізніше після народження Плутона, завдяки нагріванню і розпаду радіоактивних елементів біля ядра. Цього тепла вистачило, щоб розтопити лід і утворити підземний океан.

У новому дослідженні науковці заявили, що якби океан утворився під льодом, то були б помітні характерні стиснення на планеті. Водночас якби Плутон спершу був гарячим і з рідким океаном, а потім замерз, тоді на його поверхні з'явилися розширення.

"Ми бачимо багато доказів розширення, але не бачимо жодних доказів стиснення. Спостереження більше відповідають тому, що на Плутоні спершу був рідкий океан", — заявили вчені.

Плутон — карликова планета у Сонячній системі. Вона — дев'яте за розміром та десяте за масою небесне тіло, яке обертається навколо Сонця. Температура на Плутоні опускається до -233°C.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 382 | Дата публікації: 23-06-2020 | Додав: admin | Теги: Підтвердження, океан, Плутон, рідкий | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]