Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 08-09-2024
Головна » 2024 » Липень » 17 » Перетворює сечу на питну воду - для астронавтів створили костюм
12:08
Перетворює сечу на питну воду - для астронавтів створили костюм


Вчені створили нову систему, яка може переробляти сечу астронавтів на придатну для пиття воду. Це допоможе під час виходу у відкритий космос.

Протягом багатьох років астронавти під час виходу у відкритий космос навколо МКС використовували одноразові підгузки всередині скафандрів, відомі як одяг з максимальною абсорбцією (MAG). Цей одяг, вперше розроблений на початку 1980-х років, збирає та зберігає сечу. Але враховуючи, що вихід у відкритий космос іноді може тривати до восьми годин, MAG можуть викликати в астронавтів фізичний дискомфорт і ризик подразнення шкіри та інфекції. MAG також не переробляє воду в сечі, тому під час прогулянки астронавти повинні покладатися на фіксований запас 0,95 літра води, який вони носять у сумці для напоїв у скафандрі.

Але тепер вчені вважають, що у них є розв’язання цієї проблеми. Нова, легка система, яку тільки почали тестувати, може збирати та очищати близько 0,5 літра води із сечі в скафандрі людини всього за п’ять хвилин, пише Live Science.

Якщо її впровадять, астронавти будуть носити спідню білизну, виготовлену з гнучкого компресійного матеріалу та підбиту антимікробною тканиною. Система також містить датчик вологості, який відчуває сечу. Він знаходиться в силіконовій чашці під статевими органами.

Виявлення сечі вмикає вакуумну помпу, що втягує сечу в фільтраційний пристрій, який астронавт має носити на спині. Цей гаджет має приблизно 38 сантиметрів у висоту та 23 сантиметри у ширину та важить 8 кілограмів. Перетворену ним на прісну воду сечу можна буде доставити у мішок для напоїв в скафандрі.

Нагадаємо, раніше перший політ пілотованого апарату Boeing Starliner перенесли з лютого на квітень 2023 року, оскільки компанія працює спільно з NASA над усуненням технічних проблем.

Компанія Boeing оголосила, що розв’яже проблеми з програмою Starliner до березня 2024 року і буде готова випробувати свою багаторазову капсулу для екіпажу з астронавтами NASA на борту.

6 квітня планувався перший запуск космічного корабля Starliner компанії Boeing з екіпажем NASA на борту, астронавтів буде доставлено на МКС.

Спробу запуску капсули Boeing Starliner з екіпажем із двох астронавтів скасували через проблему з клапаном на ракеті Atlas V, побудованій компанією United Launch Alliance з Алабами.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 51 | Дата публікації: 17-07-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]