Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2022 » Серпень » 7 » Найпотужніший викид енергії від зіткнення двох зірок вперше зафіксували вчені
00:44
Найпотужніший викид енергії від зіткнення двох зірок вперше зафіксували вчені


викид енергія зіткнення зірка Вчені Північно-Західного університету та Університету Радбуда в Нідерландах вперше зафіксували світло від вогняного вибуху, спричиненого злиттям нейтронної зірки з іншою зіркою.

Група також підтвердила, що цей спалах є одним із найпотужніших короткочасних гамма-сплесків, що коли-небудь спостерігалися, залишивши після себе одне з найяскравіших послідувань за всю історію спостережень.

Астрофізики зробили це відкриття за допомогою Атакамської великої ґрати міліметрового діапазону (ALMA), міжнародної обсерваторії, яку керує Національна радіоастрономічна обсерваторія (NRAO) Національного наукового фонду. Розташований у високогірній пустелі Атакама в Чилі масив ALMA складається з 66 радіотелескопів, що робить його найбільшим радіотелескопом у світі.

Цей короткий гамма-сплеск був першою подібною подією, яку ми спостерігали за допомогою ALMA. Дуже важко знайти післясвічення для коротких спалахів, тому було вражаюче сфотографувати цю подію, що сяє так яскраво. Після багатьох років спостережень за цими спалахами це дивовижне відкриття відкриває нову область досліджень, оскільки спонукає нас спостерігати ще більше таких спалахів за допомогою ALMA та інших телескопів у майбутньому.

Повідомляє Вен-фай Фонг, головний дослідник програми ALMA

Найяскравіші та найенергійніші вибухи у Всесвіті, гамма-сплески здатні за лічені секунди випромінювати більше енергії, ніж наше Сонце випромінює за все своє життя. У новому дослідженні астрофізики вивчили гамма-сплеск 211106A, що належить до підкласу короткочасних гамма-сплесків. Відповідальні за створення найважчих елементів у Всесвіті, таких як платина та золото, ці вибухи відбуваються внаслідок катастрофічного злиття подвійних зіркових систем, що містять принаймні одну нейтронну зірку.

Після десятирічного спостереження за короткими гамма-сплесками справді дивно бачити силу використання цих нових технологій для розкриття несподіваних подарунків Всесвіту. Ці злиття є відмінними джерелами гравітаційних хвиль, що робить їх головними космічними джерелами з кількома посланцями, які можна спостерігати за допомогою гравітаційних хвиль та світла. Хоча цей гамма-сплеск знаходився за межами досяжності сучасних гравітаційно-хвильових обсерваторій, ми все ж таки змогли мобілізувати кілька обсерваторій, щоб зафіксувати його світло в міліметровому, радіо- та рентгенівському діапазонах.

Дослідження буде опубліковано у найближчому випуску журналу Astrophysical Journal Letters.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 213 | Дата публікації: 07-08-2022 | Додав: admin | Теги: енергія, Зірка, Зіткнення, викид | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]