Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2012 » Травень » 28 » Молекулу у формі олімпійських кілець створили науковці
17:27
Молекулу у формі олімпійських кілець створили науковці




Британським науковцям вдалося синтезувати і сфотографувати молекулу, форма якої нагадує п'ять олімпійських кілець.

Нова молекула, довжина якої складає дещо більше однією мільярдною метра, дістала назву " олімпіцен" - на честь своєї унікальної форми, передає ВВС.

Проект здійснили науковціз університету Уоркшира, які таким чином захотіли відмітити проведення в Лондоні літніх Олімпійських ігор і одночасно притягнути до хімії нове покоління студентів.

"Я був присутнім на засіданні комітету Королівського хімічного суспільства, який обговорював, що ми можемо зробити з нагоди Олімпіади, - розповів професор Грем Річардс, колишній глава кафедри хімії Оксфордського університету і автор ідеї олімпіцена. - Мені прийшло в голову, що молекула, яку я намалював, схожа на олімпійські кільця, і такого ніхто доки не створив".

За реалізацію ініціативи професора Річардса взялися дослідники з університету Уоркшира Аніш Містрі і Девід Фокс. Вони розробили хімічний рецепт для синтезу олімпійської молекули і зробили її попередні фотографії з використанням скануючого тунельного мікроскопа (який використовується для вивчення поверхонь, що проводять).

Проте щоб отримати нинішнє зображення - детальніше і чіткіше - знадобилася технологія, створена в дослідницькому підрозділі компанії IBM в Цюріху. У 2009 році там отримали першу детальну фотографію молекули з використанням безконтактної атомно-силової мікроскопії.

Три роки тому експертам IBM вдалося сфотографувати молекулу пентацена (з'єднання вуглецю і водню), що складається з п'яти шестикутних частин.

Та ж технологія була застосована для отримання зображення олімпіцена, структура якого нагадує не лише олімпійські кільця, але і багато інших подібних матеріалів на основі вуглецю, у тому числі знаменитий графен.

Втім, Річардс сподівається, що найбільшим внеском олімпіцена у розвиток науки стане пропаганда хімії.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1929 | Дата публікації: 28-05-2012 | Додав: admin | Теги: молекула у формі олімпійських кілец | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]