Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2022 » Лютий » 5 » Льодовик, який формувався 2 тисячі років, розтанув за 25 років
00:20
Льодовик, який формувався 2 тисячі років, розтанув за 25 років


еверест льодовик Найвищий льодовик на Евересті під назвою South Col розтанув за 25 років внаслідок зміни клімату. Водночас формувався льодовик упродовж 2 тисяч років. Про це йдеться у дослідженні.

Вчені активно досліджують глобальне потепління, проте як зміни клімату впливають на найвищі точки планети, відомо мало. У 2019 році група дослідників відвідала льодовик і зібрала зразки з його ядра. Також там вони встановили дві найвищі у світі метеостанції, щоб зрозуміти, чи впливає глобальне потепління на найбільш віддалені льодовики.

Вчені заявили, що глобальне потепління дістає і до найвищих точок планети, а внаслідок цього порушується баланс засніжених поверхонь. Тобто сніг тане та перетворюється на лід, який не може відбивати стільки ж сонячних променів. Світло прогріває кригу, і процес танення прискорюється.

Це прискорення може призвести до погіршення кліматичних наслідків, зокрема до частих лавин та висихання джерел води, від яких залежать життя 1,6 млрд людей, що проживають біля гірських хребтів. Прискорене танення також ускладнить проведення експедицій на Евересті.

"Білі ведмеді були знаковим символом потепління Арктики та втрати морського льоду. Ми сподіваємося, що те, що сталося високо на Евересті, стане ще одним знаковим попередженням (про глобальне потепління)", — сказав Пол Маєвський, керівник експедиції до South Col, передає CNN.

Чим загрожує глобальне потепління?

За прогнозом Метеорологічної служби Великої Британії, 2022 рік може стати одним із найгарячіших за всю історію метеорологічних спостережень. Парникові гази нагрівають планету швидше, ніж люди знаходять способи, як із цим боротися. Це позначається і на всьому кліматі Землі, і на погоді в кожному окремому її куточку.

Зростання температури, а також природні катаклізми у низці країн (від лісових пожеж до паводків) науковці пов’язують зі змінами клімату. Міжурядова група експертів з питань змін клімату при ООН зазначала, що Земля нагрівається швидше, ніж вважалося раніше, і впливає на це діяльність людини.

Внаслідок глобального потепління тануть льодовики, а через це під воду можуть піти прибережні міста. Наприклад, до кінця століття тільки через танення Гренландії рівень води підніметься на 10 сантиметрів. Загалом же очікується, що рівень води до 2100 року підніметься на метр.

Потепління клімату може призвести до зміщення видів тварин у бік полярних зон та збільшити ймовірність вимирання мешканців прибережних зон і островів, чиє існування і в наш час перебуває під загрозою.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 257 | Дата публікації: 05-02-2022 | Додав: admin | Теги: South Col, льодовик, Еверест | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]