Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2021 » Серпень » 2 » Користуватися телефоном під час грози чи безпечно
00:02
Користуватися телефоном під час грози чи безпечно


гроза Коли у  грозу пропадає сигнал, то люди  піднімають пристрій вгору, щоб його зловити. Це, насправді, погана ідея, яка, навпаки, може накликати блискавку швидше, ніж у полі. Тому краще все-таки не користуватися смартфоном на вулицю.

Щодо того, чи варто його взагалі вимикати, немає ніяких підверджень. Проте, електрична енергія блискавки здатна спровокувати коротке замикання. Це може привести до поломки або займання акумулятора гаджета. Тож не варто залишати телефон на підзарядці в будинку.

Існує чимало задокументованих випадків ураження блискавкою людей, які дзвонили комусь під час грози. Наприклад, нещодавно був випадок в Англії, коли велосипедисти потрапили під проливний дощ і сховалися під деревом. Вони вирішили зробити селфі. Усі троє членів сім'ї опинилися в лікарні з травмами різного ступеня важкості.  Три роки тому у Вісконсині дівчина брала участь у музичному фестивалі і під час розмови по смартфону отримала удар блискавкою. Розряд блискавки припав точно у вухо і пройшов через все тіло.

Проте фахівці заявляють, що  прямого зв'язку між смартфоном і ударом блискавки немає у жодному з випадків.

Дослідження не змогли довести, що смартфон може стати причиною попадання блискавки, бо вона здатна змінити траєкторію у будь-який момент і на це впливає чимало факторів. У момент дзвінка сила електростатичного поля зростає, але не настільки, щоб притягнути блискавку. Тим більше, що більшість гаджетів мають пластиковий корпус, який сам є діелектриком.

Але деякі фізики висунули інші припущення щодо випадків, коли блискавка може влучити у людину.  Це ймовірно за двох умов:

  • людина повинна перебувати поруч з металевим предметом, який стане центром формування електростатичного поля.
  • на смартфон має надійти дзвінок (або ви повинні здійснити його самі). У цей момент, теоретично, поле навколо телефону різко збільшується, і розряд блискавки перенаправиться з металевого предмета на пристрій.

Варто звернути вагу на те, що це лише гіпотеза, яка  не підтверджена фактами. Тож вибір користуватися телефоном під час негоди чи ні стоїть за вами.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 288 | Дата публікації: 02-08-2021 | Додав: admin | Теги: гроза, телефон, користування | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]