Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2023 » Квітень » 10 » Коли можна побачити вражаюче явище - чотири планети влаштують парад
19:03
Коли можна побачити вражаюче явище - чотири планети влаштують парад


Одним із найбільш видовищних небесних явищ, які можна спостерігати неозброєним оком, є парад планет. Або, якщо висловлюватись більш науково, вирівнювання планет. Найближча така подія станеться уже 11 квітня. У параді візьмуть участь аж чотири планети.

Як відбуватиметься це явище і які планети будуть в ньому задіяні. А також коли і де його можна буде спостерігати.

Що таке вирівнювання планет?

Астрономи називають так ситуацію, коли декілька планет опиняються візуально близько одна до одної по один бік від Сонця, якщо спостерігати їх з Землі. В широкому розумінні парадом планет ще називають ситуацію, коли на нічному небі видно одночасно кілька планет. Але цього разу йдеться саме про вирівнювання.

Яким буде вирівнювання 11 квітня?

У явищі візьмуть участь чотири планети – Меркурій, Уран, Венера та Марс. Всі вони опиняться у невеликому секторі неба завширшки у 35 градусів. Для земного спостерігача це виглядатиме, як дещо нерівна лінія із зірок різної яскравості. Найбільше світитимуться Венера і Марс. Меркурій та Уран розгледіти буде важкувато. Але це можна буде зробити за допомогою найпростішого телескопа, бінокля або додатків для спостереження за нічним небом.

Якщо ви не встигнете помилуватись явищем у його піковий момент 11 квітня, це можна буде зробити також впродовж кількох днів після. Лінія з планет буде не такою рівною, але це все ще вважатиметься вирівнюванням.

Коли і як спостерігати вирівнювання 11 квітня

Найкраще вирівнювання планет буде видно після заходу 11 квітня. Тому заздалегідь дізнайтесь точний час, коли Сонце заходить за горизонт, саме у вашій місцевості.

У цей момент Меркурій опиниться над горизонтом у сузір’ї Овна і перебуватиме на великій відстані від Сонця – це в астрономії називається елонгацією. При цьому Венеру можна буде спостерігати неподалік – у сузір’ї Тельця. Дещо вище – у Близнюках – опиниться Марс. А Уран вдасться розгледіти у бінокль чи телескоп між Меркурієм та Венерою у сузір'ї Овна..

За яких умов найкраще спостерігати вирівнювання

Щоби побачити явище у всій красі знайдіть місце з відкритим горизонтом і без перешкод у вигляді дерев, будинків, тощо, небо при цьому має бути темним. Якщо воно буде недостатньо затемненим, побачити Меркурій та Уран швидше за все не вдасться.

Які ще вирівнювання можна буде спостерігати у 2023 році

Це не останнє вирівнювання цього року. Найближчими місяцями явище повториться ось таким чином:

  • 24 квітня – мале вирівнювання Меркурія, Урана, Венери та Марса у 38-градусному секторі неба;
  • 29 травня – мале вирівнювання Урана, Меркурія, Юпітера та Сатурна у 70-градусному секторі неба;
  • 17 червня – велике вирівнювання Меркурія, Урана, Юпітера, Нептуна та Сатурна у 93-градусному секторі неба;
  • 26 липня – міні-вирівнювання Меркурія, Венери та Марса в 11-градусному секторі неба;
  • 24 серпня – міні-вирівнювання західних Меркурія і Марса і висхідного Сатурна в 174-градусному секторі неба на заході сонця; пізніше вночі – мале вирівнювання Урана, Юпітера, Нептуна та Сатурна у 78-градусному секторі неба.

Раніше ЗМІ розповідали про шокуюче відкриття про кільця Сатурна, яке ховалось на видноті останні 40 років, але ніхто не міг розпізнати явище.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 128 | Дата публікації: 10-04-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]