Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 08-05-2024
Головна » 2023 » Лютий » 12 » Камені на Землі можуть допомогти розгадати загадку атмосфери Марса
12:06
Камені на Землі можуть допомогти розгадати загадку атмосфери Марса


Камені, знайдені прямо тут, на Землі, можуть допомогти розгадати таємницю того, що сталося з атмосферою Марса. Завдяки нашим працьовитим марсоходам ми знаємо, що колись на нашій сусідній планеті була рідка вода, а це означає, що на планеті колись була атмосфера, яка підтримувала її набагато теплішою. Але ми дуже мало знаємо про те, як утворилася ця атмосфера — і як вона зникла. Тепер, завдяки деяким каменям з Дулута, Міннесота, вчені мають нову теорію.

Виявилося, що камені з Дулута мають мінеральний склад, багатий на залізо, подібний до каменів на Марсі. Під час тестування дослідники виявили, що процес серпентинізації в цих багатих на залізо породах — тобто, коли породи мантії Землі вступають у контакт з водою та утворюють водень — у п’ять разів сильніший, ніж інші типи гірських порід. Коли гірські породи вивільняють водень через серпентинізацію, цей водень потрапляє в атмосферу, де він поєднується з іншими газами, створюючи парниковий ефект — те, що необхідно для підтримки тепла на планеті.

«Він також виробляє унікальні мінерали та відновлені органічні сполуки, які потім можуть живити екосистеми та поєднуватися з іншими інгредієнтами, щоб утворити будівельні блоки життя», — д-р Бенджамін Тутоло, доцент кафедри геонаук в Університеті Калгарі, який був провідним автором дослідження, документ про результати, йдеться в заяві.

Більшість геологічних процесів на Марсі мають аналогію з тим, що відбувається тут, на Землі. Однак тип серпентинізації, який мав місце на стародавньому Марсі згідно з цією теорією, не є звичним явищем на Землі. «Отже, щоб зрозуміти ці камені, які вони виявили біля основи кратера Джезеро, потрібно буде подивитися крізь призму наших нових результатів з комплексу Дулут у Міннесоті, — сказав Тутоло.

Хоча ми ще не доставили камені Марса на Землю, що дозволило б вченим підтвердити цю теорію, марсохід NASA Curiosity дав дослідникам перевагу. «Найкрутіша річ у Curiosity Rover полягає в тому, що він має здатність аналізувати мінерали за допомогою своєї лабораторії на місці. Він уже показав деякі докази серпентинізації», — сказав Тутоло.

Далі дослідники повинні з’ясувати, чому марсіанська атмосфера випарувалася, залишивши планету такою ж холодною та сухою, як сьогодні. Команда також рада продовжувати вивчати геологію Марса на предмет її потенційного впливу на формування Сонячної системи.

«Цінність вивчення Марса полягає в тому, що на ньому немає тектоніки плит, усі камені, які там є, існували там щонайменше 3,5 мільярда років. У нас є фрагменти Землі, які існують з того часу, але весь Марс існує так. “

Тож ми можемо вивчати такі речі, наприклад, коли сонце тоді було прохолодніше, як це вплинуло на планетарну поверхню? Чому біологічна еволюція так довго розвивалася? Чому організмам знадобилося так багато часу, щоб заселити континенти? і так далі».


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 167 | Дата публікації: 12-02-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]