Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 08-09-2024
Головна » 2024 » Червень » 19 » Як знайти на нічному небі Літній трикутник - астрономи розповіли
13:45
Як знайти на нічному небі Літній трикутник - астрономи розповіли


Астрономи знають один з найкращих способів перевірити, чи настало літо. Це на той випадок, якщо під рукою не опиниться календаря та градусника, що показує +35°C, але буде телескоп чи хоча б бінокль. Адже в цю пору року над горизонтом вже видно групу зірок, яка називається Літній трикутник. Ця величезна геометрична фігура “побудована” з трьох яскравих зірок з трьох різних сузір’їв.

На небі вже видно літній трикутник зірок. Ось як його роздивитися

Його поява на нічному небі не тільки сигналізує про початок літа в Північній півкулі та зими в Південній (там він відомий як Зимовий трикутник), але й вказує, де шукати Чумацький Шлях, якщо ви перебуваєте під темним небом у цю пору року.

Літній трикутник – це не сузір’я, а астеризм, тобто простий візерунок, утворений зірками з “офіційних” сузір’їв. Він включає по одній яскравій зірці з кожного з трьох сузір’їв: Веги – в сузір’ї Ліри, Денеба – в Лебеді та Альтаїра – в Орлі.

Перша зірка Літнього Трикутника, яку можна побачити на сході після настання темряви, – це Вега. Вона є однією з найвідоміших у нічному небі та однією з найяскравіших. Це можна пояснити тим, що вона велика і розташована всього за 25 світлових років від Сонячної системи. Якщо у вас є хороший бінокль для спостереження за зірками, спочатку потренуйтеся спостерігати за Вегою, а потім просуньтеся трохи на північний схід, і в тому ж сузір’ї Ліри ви побачите яскраву зірку Епсилон.

Нижче і правіше Веги на горизонті сходить Альтаїр, 12-та найяскравіша зоря нічного неба. Як і Вега, вона яскрава тому, що знаходиться близько, всього за 17 світлових років від Землі. І, як і Вега, Альтаїр приблизно вдвічі більший за Сонце за масою та радіусом.

Літній трикутник

Але цього не можна сказати про третю зірку, яку містить Літній трикутник. Зірка Денеб – це 19-та найяскравіша зоря в нічному небі, але знаходиться вона значно далі, ніж Вега і Альтаїр, – на відстані 2600 світлових років від нас. Вона така яскрава, тому що це надгігантська зоря, у 20 разів більша за масою і приблизно у 200 разів більша за діаметром, ніж наше Сонце. Це одна з найвіддаленіших зірок, яку можна побачити неозброєним оком.

Літній Трикутник варто знайти та спостерігати за ним протягом усього літа, оскільки щоночі він підійматиметься все вище в небі. Він перетинає поле Чумацького Шляху, тож якщо ви перебуваєте вночі у місці з низьким рівнем світлового забруднення, знайдіть Літній Трикутник, і ви побачите Чумацький Шлях, що проходить крізь нього, від Денеба до Альтаїра.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 89 | Дата публікації: 19-06-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]