Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 16-04-2024
Головна » 2012 » Грудень » 20 » Дослідження: новорічне застілля запускає процес "швидкого старіння"
11:54
Дослідження: новорічне застілля запускає процес "швидкого старіння"


Активне застілля, алкоголь, куріння і телевізор забирають у людини по кілька "мікрожиттів" в день. Про це йдеться в статті, опублікованій напередодні Різдва в British Medical Journal.

Професор статистики з Кембріджського університету, доктор Девід Спіджелхелтер в пошуках простого способу для оцінки впливу шкідливих звичок на очікувану тривалість життя, звернувся до концепції швидкого та уповільненого старіння. В якості одиниці вимірювання він узяв півгодини з очікуваної тривалості життя і назвав її "мікрожиттям". Використовуючи дані статистичних досліджень, він дійшов висновку, що в середньому людина втрачає одне "мікрожиття", викурюючи в день дві сигарети, з'їдаючи гамбургер, носячи на собі п'ять кілограм зайвої ваги, вживаючи дві-три дози алкоголю в день, і проводячи біля телевізора дві години на добу.

З іншого боку, додаткове "мікрожиття" можна "заробити", випиваючи в день всього одну порцію алкоголю, харчуючись свіжими овочами та фруктами, займаючись спортом і приймаючи продукти для зниження рівня холестерину.

На думку Девіда Спіджелхелтера, вплив соціальних чинників і навколишнього середовища також можна виразити в "міркрожитті". Приміром, жінки отримують 4 додаткових "мікрожиття" в день, а чоловіки у Швеції в порівнянні з російськими чоловіками "заробляють" 21 "мікрожиття" в добу. У 2010 році тривалість життя в порівнянні з 1910 роком збільшилася на 15 "мікрожиттів."

Доктор Спіджелхелтер зазначає, що його метод дозволяє лише "приблизно" оцінити ступінь збитку, що наноситься шкідливими звичками, для більш точних розрахунків необхідні додаткові розслідування. При цьому він відзначає, що і без додаткових досліджень очевидно, що ідея "швидкого старіння" не сподобається тим, хто має шкідливих звичок.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 2056 | Дата публікації: 20-12-2012 | Додав: adminA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]