Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2012 » Березень » 28 » Аспекти формування планет навколо зірок
15:36
Аспекти формування планет навколо зірок


Если вам нужна качественная одежда для мальчиков по выгодной цене, а не новости, которые публикует сайт novynynauky.com, тогда мы советуем посетить интернет-магазин wow-baby.com.ua.


Астрономи виявили пару найдавніших екзопланет, чий вік становить близько 12,8 мільярдів років. Вік Землі, для порівняння, становить 4,5 мільярда років. Тоді, коли ці планети утворилися, галактика Чумацький Шлях тільки починала формуватися, передає Lenta.ru.

Науковці шукали планети навколо зірок з низьким вмістом важких елементів - вважається, що такі зірки є одними з найстаріших в космосі. Коли планета рухається навколо зірки, вона змушує ту коливатися, що позначається на радіальній швидкості планети.

Астрономам вдалося виявити пару планет біля зірки HIP 11952. Це світило розташовується на відстані приблизно 350 світлових років від Землі в сузір'ї Кита. Маса зірки становить приблизно 0,8 сонячних, а вік - 12,8 млрд років (правда, з похибкою в 2,6 млрд років).

Нові планети отримали позначення HIP 11952b і HIP 11952с. Маса першої становить приблизно трьох юпітеріанських і вона обертається навколо своєї зірки з періодом 290 днів. Маса другої майже вчетверо менша - 0,8 юпітеріанської, - а її період обертання становить 7 днів.

Обидві планети належать до класу газових гігантів. Згідно з сучасними моделями формування планет, вони утворилися невдовзі після зірки з матеріалу, який залишився від формування світила. Отже, вік планет приблизно збігається з віком зірки.

За словами науковців, нове відкриття цікаве не тільки поважним віком виявлених небесних тіл. Наразі вважається: що нижчий вміст металу в зірці, то менша ймовірність виявлення навколо неї екзопланет. Науковці упевнені, що їхня система - важливий приклад, який допоможе прояснити аспекти формування планет навколо таких зірок.

Раніше вже надходили відомості про знаходження нових екзопланет. Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) 11 січня повідомило про відкриття трьох екзопланет, що поступаються Землі у розмірах і обертаються навколо зірки за діаметром ушестеро меншої, ніж Сонце.

Окрім того, Міжнародна група астрономів дійшла висновку, що біля кожної із зірок, відомих нам на нічному небі, обертається щонайменше одна екзопланета. Це означає, що тільки в нашій Галактиці є близько 10 млрд планет, що за розміром відповідають Землі. Підвищена увага астрономів до екзопланет пояснюється надією знайти на них життя.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 2214 | Дата публікації: 28-03-2012 | Додав: adminA | Теги: Астрономи знайшли .найстаріших план | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]