Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2024 » Березень » 2 » Апарат "Одіссей" приземлився на Місяць
00:38
Апарат "Одіссей" приземлився на Місяць


Intuitive Machines увійшла в історію, ставши першою приватною компанією, яка здійснила м’яку посадку на Місяць.

Апарат "Одіссей", також відомий як IM-1, безпечно приземлився поблизу південного полюса Місяця. Крім того, що він приземлився ближче до місячного полюса, ніж будь-який попередній посадковий апарат, ця місія знаменує собою перший візит Сполучених Штатів на Місяць за останні 50 років.

Незважаючи на те, що за останні роки кілька посадкових апаратів досягли поверхні Місяця, відправка космічних кораблів на Місяць все ще залишається складним завданням. Запитайте американську космічну компанію Astrobotic. Під час спуску Odyssey також зіткнувся зі своїми проблемами: він не зміг записати свою історичну посадку, а потім ненадовго втратив зв’язок з командою Intuitive Machines внизу. Через кілька хвилин зв’язок відновився, і команда змогла підтвердити успішну посадку. Це одночасно і хороша, і погана новина, оскільки вважається, що спусковий апарат лежить на боці біля скелі.

На щастя, спусковий апарат все ще зможе доставити більшу частину свого корисного вантажу, а єдиним вантажем, який може опинитися в пастці (з огляду на те, що цей бік корабля притиснутий до землі), є мистецький проект. Загалом, посадка пройшла з величезним успіхом.

"Ми здійснили стабільну, контрольовану посадку і безпечне, м’яке приземлення", – заявив Тім Крейн, технічний директор і співзасновник Intuitive Machines, на прес-конференції NASA в п’ятницю.

Команда повідомляє, що спусковий апарат живий і здоровий, успішно заряджається за допомогою сонячних зарядних пристроїв і підтримує зв’язок із Землею. Ще більш вражаючим є те, що прилади НАСА на борту апарату успішно працюють. Це стосується приладів, які використовуються для моніторингу палива на шляху до Місяця, технології посадки, а також приладів, які збирали дані про взаємодію шлейфу з поверхнею під час спуску.

"Вперше за більш ніж півстоліття Америка повернулася на Місяць. Вітаю компанію Intuitive Machines з тим, що вона доставила місячний посадковий модуль "Одіссей" з науковими інструментами НАСА в місце, де раніше не бувала жодна людина чи машина, – на південний полюс Місяця”, – сказав у своїй заяві адміністратор НАСА Білл Нельсон. “Цей подвиг Intuitive Machines, SpaceX і NASA демонструє перспективність американського лідерства в космосі і силу комерційного партнерства в рамках ініціативи NASA CLPS. Крім того, цей успіх відкриває двері для нових польотів на кораблі “Артеміда”, щоб відправити астронавтів на Місяць, а потім і на Марс”.

Зараз команда працює швидко, враховуючи короткий час роботи, який їм залишився, зважаючи на наближення місячної ночі.

"Як тільки Сонце зайде на “Одді”, батареї намагатимуться зігріти апарат і забезпечити його життєдіяльність, але врешті-решт настане сильний мороз, і тоді електроніка, яку ми виробляємо, просто не витримає сильного холоду місячної ночі", – додав Кейн на прес-конференції, повідомляє BBC. "І тому, в кращому випадку, ми розраховуємо на ще дев’ять-десять днів [місії]".

На команду чекають додаткові виклики, в тому числі те, що деякі антени спускового апарату спрямовані вниз, тоді як в ідеалі вони мали б бути спрямовані на Землю. Незважаючи на це, місія знаменує собою важливу віху, оскільки це перший приватний посадковий апарат, який здійснив посадку на Місяць, і перший випадок, коли НАСА працює з науковими інструментами на Місяці за останні 50 років.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 49 | Дата публікації: 02-03-2024 | Додав: admin | Теги: одісcей, NASA, місяць | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]