Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Нд, 08-09-2024
Головна » 2024 » Липень » 18 » 4000-річний храм із "запечатаною всередині" молодою жінкою знайшли на Кіпрі
00:01
4000-річний храм із "запечатаною всередині" молодою жінкою знайшли на Кіпрі


Вчені розкопали найстарішу зареєстровану священну будівлю на середземноморському острові, всередині якої були рештки молодої жінки.

4000-річний храм із загадковим монолітом посередині було знайдено на вапняковій терасі на висоті понад 90 м над рівнем моря на Кіпрі. Він був виявлений на археологічній ділянці Ерімі.

Дослідницький проєкт очолює Лука Бомбардьєрі із Сієнського університету в Італії у співпраці з Департаментом старожитностей Кіпру.

Бомбардьєрі сказав:

“В одній із ділянок об’єкта команда Бомбардьєрі виявила кімнату із загадковим монолітом висотою 2 м. Структура була полірованою та зовсім гладкою, з круглим візерунком із маленьких чашок посередині.

Моноліт, який спочатку стояв у центрі кімнати, звалився на підлогу і зруйнував велику амфору, що стояла біля його ніг перед невеликим круглим осередком. Особливості цієї кімнати вказують на те, що це невеликий священний простір. Діяльність, яка підтримувала співтовариство економічно, також залучала його членів ідеологічно та символічно”.”Нещодавні розкопки призвели до відкриття найстарішої священної будівлі, зареєстрованої на Кіпрі, ритуальна функція та ідеологічна цінність якої, здається, мають особливе значення. В епоху середньої бронзи (близько 2000–1600 рр. до н.е.) спільнота ремісників вирішила оселитися на пагорбі Ерімі та побудувати суспільний життєвий простір із дуже специфічними характеристиками”.

Залишки черепа молодої жінки були подрібнені, а на її груди поклали важкий камінь, “ніби щоб утримати її на місці”.

Бомбард’єрі вважає, що її могли вбити “через проблеми, пов’язані з материнством” і що її смерть “може бути пов’язана з іншими випадками, зареєстрованими в минулому в інших частинах Кіпру”.

Археологічні дослідження вперше почалися на цьому місці 15 років тому.

Дослідження також передбачає підтримку INFN-Labec, Середземноморського археологічного фонду, Егейського інституту передісторії, Міністерства закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії та посольства Італії на Кіпрі.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 59 | Дата публікації: 18-07-2024 | Додав: admin | Теги: Кіпр, Храм, запечатана, жінка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]