Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 01-05-2024
Головна » 2023 » Грудень » 10 » Зарядка гаджетів: головні міфи
00:18
Зарядка гаджетів: головні міфи


Зарядка будь-якої техніки, чи то телефон, планшет чи ноутбук, є вже звичною дією: встромив кабель у потрібний роз’єм, сам блок у розетку, і процес пішов.

Однак навколо теми зарядки та акумуляторів існує безліч рекомендацій, міфів та переконань, а часом навіть заборон. Всі вони були певною мірою правдиві багато років тому, але зараз уже застаріли і втратили свою актуальність.

Давайте розберемо найпопулярніші міфи про зарядку девайсів:

Таке переконання справді було вірним кілька десятиліть тому. Тоді скрізь у техніці використовувалися нікель-метал-гідридні (NiMH) і нікель-кадмієві (NiCd) акумулятори, які мали так званий «ефект пам’яті».

Суть ефекту полягала в тому, що якщо не розрядити таку батарею до кінця і поставити на зарядку, то через хімічні зміни з часом знижувалася її ємність. Зменшення ємності призводило до швидкої втрати розряду, а відтак час роботи техніки від батареї зменшувався.

Зараз найчастіше використовуються літій-іонні (Li-Ion) або літій-полімерні (Li-Pol) акумулятори. У них відсутній ефект пам’яті, тому їх можна підключати до розетки з ненульовим рівнем заряду.

Для літій-іонних батарей мають значення кількість циклів заряджання, а не кількість підключення до зарядного пристрою. Цикл – це зарядка, що дорівнює сумі 100% ємності батареї. Якщо за раз заряджати батарею тільки на 25%, то 1 цикл настане після 4 таких підзарядок. Для акумулятора iPhone ресурс становить 500 циклів, а для iPad та MacBook – 1000 циклів.

Основою для цього міфу є те, що при тривалій зарядці можливе перезаряджання та нагрівання акумулятора. Колись таке було можливе, проте сучасні пристрої захищені від подібних небезпек за допомогою спеціальних контролерів та датчиків, які зупиняють зарядку батареї при досягненні 100%. Тому можна залишати девайс заряджатися на всю ніч.

Більше того, алгоритми збирають статистику за тривалістю кожної зарядки за певний період часу, а потім розтягують цей процес на середній показник. Наприклад, оптимізована зарядка від Apple після аналізу заряджає батарею з 80 до 100 відсотків протягом ночі і до самого ранку.

Відповідно, перегрівання акумулятора від надмірної зарядки також малоймовірне.

Використовувати телефон на зарядці можна, але сам процес буде проходити швидше, якщо не чіпати девайс в цей час. Варто пам’ятати, що смартфон все одно продовжує працювати від акумулятора, тому важкі ігри, навігація та перегляд потокового відео у високій якості можуть стати причиною повільного заряджання.

При використанні потужних блоків живлення в процесі заряджання акумулятор може нагріватися, але це не є небезпечним. Вбудовані контролери захищають внутрішні компоненти від перегріву та дозволяють використовувати девайс. Головне, мати надійний та якісний зарядний пристрій з кабелем.

І про це наступний міф:

Цей міф правдивий наполовину, бо неоригінальні ЗП бувають різні. Звичайно, якщо користуватися блоком живлення, купленим у переході за 100 гривень, це вірний спосіб позбутися улюбленого гаджета або навіть викликати пожежу через коротке замикання.

Тому, якщо вже немає можливості використовувати оригінальні зарядки, варто вибирати сторонні аксесуари від відомих брендів, тому що там дотримувалися всіх стандартів якості при виробництві.

При виробництві якогось ноунейму, а тим більше підробок чи реплік, підвальні робітники не приділяють уваги надійності конструкції та якості комплектуючих для максимального здешевлення продукту. Вся ця економія і призводить до нагрівання та стрибків напруги.

На кабелі також не варто економити і слід вибирати оригінальні або від іменитих виробників. Дешевий кабель із піднебесної може призвести до неприємних наслідків у вигляді виходу з ладу контролера живлення.

До речі, у такому разі найчастіше зникає гарантія на пристрій. Сервісний центр може повернути девайс з відмовою навіть у платному обслуговуванні через згорілий контролер через використання сторонніх аксесуарів живлення.

У процесі використання будь-якого гаджета втрата ємності акумулятора є природним процесом, який ми можемо тільки прискорити або сповільнити.

Так що сміливо залишайте свій смартфон заряджатися на всю ніч, використовуйте якісні блоки живлення та дроти, не грайте у «геншин», коли смартфон підключений до розетки.

Ці прості правила допоможуть максимально зберегти ємність акумулятора та працездатність ваших пристроїв. А міфи нехай залишаться у далекому минулому.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини техніки | Переглядів: 64 | Дата публікації: 10-12-2023 | Додав: admin | Теги: Міф, гаджет, зарядка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]