Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2022 » Лютий » 13 » Запустили робота у реактор Фукусіми - що він знайшов
14:35
Запустили робота у реактор Фукусіми - що він знайшов


У Японії робот з дистанційним управлінням зробив знімки об’єкта, схожого на насип ядерного палива, що розплавилося, що впало на дно самого пошкодженого реактора на зруйнованій АЕС Фукусіма.

Про це повідомляє Japan Today з посиланням на місцевих чиновників.

Попередня спроба відправити маленького робота з камерами в реактор першого блоку зазнала невдачі, але зображення, зроблені цього тижня роботом ROV-A, показують зламані конструкції, труби та насипи того, що схоже на розплавлене паливо, та інше сміття, занурене у воду, що охолоджує.

За даними оператора об’єкта Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), робот з декількома крихітними камерами отримав внутрішні зображення основної захисної оболонки реактора під час місії встановлення шляху для майбутніх досліджень.

Представник TEPCO Кеничі Такахара сказав, що купи сміття піднялися з дна контейнера, включаючи деякі всередині п’єдесталу — конструкції, розташовані безпосередньо під активною зоною. Ці дані дозволяють припустити, що насипи були розплавленим паливом, яке впало в цьому районі.

Щоб підтвердити походження об’єктів, спеціалісти проведуть додаткові дослідження, пише видання.

За словами Такахари, в одному місці робот виміряв рівень радіації в 2 зіверти, що є смертельним для людини. Річна межа дії для робітників заводу встановлена ​​на рівні 50 мілізівертів.

Як пише видання, попереднього робота запускали у реактор у 2017 році. Однак він не зміг зробити знімки через отримані внутрішні структурні пошкодження і високий рівень радіації.

Паливо на першому енергоблоці Фукусіми занурене у радіоактивну воду на глибину до двох метрів.

П’ять інших роботів, розроблених спільно Hitachi-GE Nuclear Energy та Міжнародним науково-дослідним інститутом виведення з експлуатації, що фінансується Японією, будуть використані в розслідуванні протягом наступних декількох місяців.

За словами представників TEPCO, розслідування в блоці 1 спрямоване на вимірювання складок розплавленого палива, їх картографування у трьох вимірах, аналіз ізотопів та їхньої радіоактивності, а також збір зразків.

Це ключ до розробки обладнання та стратегії безпечного та ефективного видалення розплавленого палива, що дозволить вивести реактор із експлуатації.

В TEPCO сподіваються використати робота з маніпулятором пізніше цього року для вилучення першого ковша з розплавленим паливом з енергоблоку 2, де внутрішні роботизовані зонди досягли найбільшого прогресу.

Нагадаємо, компанія-оператор АЕС «Фукусіма-1» представила Комісії з ядерного регулювання Японії план скидання відпрацьованої води в море.

Оператор АЕС «Фукусіма 1» Tokyo Electric Power Company планує розпочати відкладене обстеження роботами пошкодженого ядерного реактора із середини січня.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 255 | Дата публікації: 13-02-2022 | Додав: adminA | Теги: реактор Фукусіми, робот | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]