Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2022 » Серпень » 22 » Захистити мозок від вікових змін знайшли простий спосіб вчені
00:02
Захистити мозок від вікових змін знайшли простий спосіб вчені


мозок Вчені з Німеччини дійшли висновку, що навіть помірна фізична активність позитивно впливає на мозок. Як показало дослідження, проведене фахівцями Німецького центру нейродегенеративних захворювань (DZNE), певні сфери мозку у фізично активних людей більше, ніж у тих, хто менш активний.

Вчені у своїй роботі спиралися на дослідження популяції, проведене DZNE. Зокрема, вони проаналізували дані про фізичну активність 2550 добровольців віком від 30 до 94 років, а також зображення їх мозку, отримані за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ), повідомляється на сайті центру. Результати були опубліковані в журналі Neurology.

Як виявилося, фізична активність помітно впливає майже на всі досліджені області мозку. “Чим вища і інтенсивніша вона була, тим більше були області мозку, як за обсягом, так і за товщиною кори”, – зазначає провідний автор роботи, нейробіолог Фаб’єн Фокс. – Зокрема, ми спостерігали це у гіпокампі, який вважається центром управління пам’яттю”.

Що цікаво – особливо помітно збільшення обсягу було помітно у фізично активних людей віком від 70 років порівняно з неактивними. Як додає керівник дослідницької групи, доктор Ахмад Азіз, навіть невеликі поведінкові зміни можуть вплинути на мозок, потенційно протидіяти віковій втраті мозкової речовини та розвитку нейродегенеративних захворювань. Це можуть бути, наприклад, 15 хвилин ходьби на день або підйом сходами замість ліфта, зазначає фахівець.

Додатковий аналіз також показав, що є великий збіг між генами, на експресію яких впливає фізична активність, та генами, на експресію яких впливають нейродегенеративні захворювання, включаючи хвороби Альцгеймера та Паркінсона. Як вважають дослідники, це може пояснювати, чому фізична активність має нейропротекторний ефект.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 198 | Дата публікації: 22-08-2022 | Додав: admin | Теги: зміни, захист, мозок, вікові | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]