Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2022 » Жовтень » 4 » За відкриття в галузі квантової інформатики присудили Нобелівську премію з фізики
13:43
За відкриття в галузі квантової інформатики присудили Нобелівську премію з фізики


Нагороду отримають Ален Аспект, Джон Клаузер и Антон Цайлінгер.

У Стокгольмі триває Нобелівський тиждень, у рамках якого оголошують цьогорічних лауреатів престижної нагороди. У понеділок стало відомо ім'я лауреата Нобелівської премії у галузі фізіології чи медицини. Другим традиційно стало оголошення володарів нагороди в галузі фізики.

Цього року Нобелівську премію з фізики отримають Ален Аспект, Джон Клаузер и Антон Цайлінгер з формулюванням "за експерименти з заплутаними фотонами, встановлення порушення нерівностей Белла та новаторства квантової інформаційної науки".

"Ален Аспект, Джон Клаузер та Антон Цайлінгер провели новаторські експерименти з використанням заплутаних квантових станів, коли дві частинки поводяться як єдине ціле, навіть коли вони розділені. Їхні результати розчистили шлях для нових технологій, заснованих на квантовій інформації", - йдеться у пресрелізі Нобелівського комітету.

Минулого року половину Нобелівської премії з фізики отримали Сюкуро Манабе та Клаус Гассельманн "за фізичне моделювання клімату Землі, кількісну оцінку мінливості та надійне прогнозування глобального потепління", а другу половину - Джорджіо Паризі "за відкриття взаємодії безладу та флуктуацій у фізичних системах від атомних до планетарних масштабів".


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 191 | Дата публікації: 04-10-2022 | Додав: adminA | Теги: відкриття в галузі квантової інформ, Нобелівська премія з фізики | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]