Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2023 » Серпень » 3 » За два роки Гольфстрім може зникнути, це загрожує кліматичним хаосом — дослідження
17:36
За два роки Гольфстрім може зникнути, це загрожує кліматичним хаосом — дослідження


У період з 2025 по 2095 рік атлантична течія Гольфстрім, яка допомагає регулювати клімат Північної півкулі, може повністю зникнути. Це набагато раніше, ніж припускали попередні прогнози, однак, не всі науковці з цим згодні. Про це пише Live Science.

Гольфстрім — частина Атлантичної меридіональної циркуляції.

Вона переносить на північ теплі води із тропіків і навпаки. Зникнення течії спровокує різке падіння температури, загибель екосистем і шторми на всій планеті. Через порушення циркуляції температура в Європі та Північній Америці може впасти на 5 °C протягом десяти років.

Вікно для колапсу системи Атлантичної меридіональної циркуляції може початися вже в 2025 році і зростатиме впродовж століття.

"Очікувана переломна точка — враховуючи те, що ми продовжимо викиди парникових газів на тому ж самому рівні — набагато раніше, ніж ми очікували", — сказала співавтор дослідження Сюзанна Дітлевсен.

Однак, океанографи та експерти з питань клімату заявили, що дослідження має низку невизначеностей — тож все може бути не так страшно, як передбачають дослідники. Найближчими часом науковці планують оновити свою модель і звузити вікно прогнозу.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 113 | Дата публікації: 03-08-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]