Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2022 » Травень » 3 » За допомогою гелікоптера Rocket Lab вперше спіймала ступінь ракети Electron
20:55
За допомогою гелікоптера Rocket Lab вперше спіймала ступінь ракети Electron


Аерокосмічна компанія Rocket Lab провела пуск двоступеневої ракети-носія Electron зі свого новозеландського майданчика, раніше відкладений через погану погоду. В рамках цієї місії на орбіту було доставлено 34 мініатюрні супутники комерційних клієнтів Rocket Lab. Але важливішим є те, що компанія вперше змогла зловити за допомогою розміщеного на гелікоптері обладнання відпрацьований перший ступінь носія під час його зниження на парашутах.

Після трьох попередніх запусків, коли ступінь спускався на парашуті і падав в океан для подальшого вилову та доставки на кораблі, компанія планувала захопити ступінь у повітрі за допомогою гелікоптера. Крюк, що спускається з гелікоптера, захоплював парашут, який повертав ступінь на землю, щоб не піддавати його впливу солоної води.

Успішний порятунок у повітрі може дозволити компанії знову запустити цей ступінь наприкінці цього року, що дозволить збільшити швидкість запусків без виробництва додаткових прискорювачів.

Приблизно через 15 хвилин після запуску ступінь потрапив в поле зору гелікоптера Sikorsky S-92 компанії Rocket Lab. На відео з гелікоптера було видно, як гак захоплює парашут під схвальні вигуки диспетчерів. Однак через кілька хвилин веб-трансляція перервалася, що наводило на думку про те, що, можливо, гелікоптер втратив вантаж.

Десь через півгодини Rocket Lab підтвердила, що гелікоптер захопив, але потім відпустив прискорювач. «Після захоплення пілот помітив, що характеристики навантаження відрізняються від тих, які ми спостерігали під час випробувань», – заявила представник компанії Мюріель Бейкер у веб-трансляції. «На власний розсуд пілот відчепив ступінь для падіння на воду», щоб його можна було дістати за допомогою човна, як і в трьох попередніх спробах відновлення. Попри це, фахівці назвали операцію «монументальним кроком уперед у нашій програмі з перетворення Electron на багаторазову ракету-носій».

У розмові з журналістами через чотири години після зльоту Пітер Бек, виконавчий директор Rocket Lab сказав, що, на його думку, для компанії буде «тривіально» визначити, чому затримання бустера відрізнялося від минулих випробувань з використанням прототипів. «Ми, ймовірно, оновимо наш симулятор, щоб точно змоделювати навантаження, вийдемо і проведемо купу випробувань, щоб комфортно працювати з оновленим варіантом навантаження», – сказав він.

Ракета-носій м’яко впала в океан і через деякий час була витягнута катером. «Очевидно, що є величезна кількість ступенів та обладнання, які ми можемо використати повторно», – сказав він. Він не виключив можливості повторного польоту ступеня. «Я досі сподіваюся, що ви знову побачите цей апарат на майданчику».

Хоча спроба захоплення РН привернула увагу до запуску, основною метою місії було виведення 34 малих супутників на сонячно-синхронну орбіту заввишки 520 км, що було виконано через годину після старту. 24 супутники були супутниками Spacebee компанії Swarm Technologies, що належить SpaceX, яка управляє сузір’ям для надання послуг Інтернету речей, і запуск був організований компанією Spaceflight.

Також у запуску брали участь три прототипи супутників, створених компанією E-Space, які тестуватимуть технології для майбутнього широкосмугового угруповання. Компанія Alba Orbital запустила чотири невеликі супутники для себе і різних клієнтів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 385 | Дата публікації: 03-05-2022 | Додав: adminA | Теги: Rocket Lab, ступінь ракети Electron, Гелікоптер | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]