Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2017 » Лютий » 14 » Вуглецеве море виявили під землею
21:22
Вуглецеве море виявили під землею


 

Група геофізиків із Франції та Великобританії досліджувала найбільший на Землі вулкан на заході США і знайшла під ним гігантське вуглецеве море.

Щоб його знайти, учені змушені були використати 583 датчики, які вимірювали найменші вібрації всередині планети. Таким чином можна визначити, з чого складаються її шари, повідомляється на сайті Лондонського університету.

На глибині 350 кілометрів датчики зафіксували резервуар із вуглецем, розчиненим у мантії.

При цьому площа виявленого моря - 1,8 мільйона квадратних кілометрів. Примітно, що посередині над ним знаходиться Єллоустонський кальдер з гарячими джерелами і гейзерами.

Поки походження вуглецевого моря точно невідома. Однак вчені припускають, що резервуар сформувався у результаті накладення Північно-Американської літосферної плити на Тихоокеанську. Породи розплавилися під дією вуглекислого газу і води.

Варто відзначити, що раніше фахівці припускали, що у мантії Землі міститься 10 мільярдів тонн вуглецю.

Тепер же відкриття підземного моря в США змушує вчених припускати, що поклади сильно недооцінені й насправді під мантією може ховатися до 100 трильйонів тонн вуглецю.

А ще виявилося, що людина викидає в атмосферу значно менше вуглецю, ніж знаходиться у надрах Землі.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 1093 | Дата публікації: 14-02-2017 | Додав: adminA | Теги: вуглецеве море, під землею | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]