Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2012 » Липень » 6 » Війну астроїду Апофіс 99942, який загрожує планеті Земля
15:56
Війну астроїду Апофіс 99942, який загрожує планеті Земля




У NASA оголосили війну астероїдам, які загрожують планеті Земля

Ймовірність того, що Земля зіткнеться з астероїдом, становить один шанс з 250 тисяч. Така офіційна оцінка науковців з американського космічного агентства NASA. Однак, самі ж вчені говорять, що насправді, це досить висока ймовірність, повідомляє ТСН посилаючись на журнал "Корреспондент".

Наразі сили всіх науковців з NASA кинуто на дослідження та боротьбу з астероїдами, кожен з яких може становити потенційну небезпеку Землі.

Проте найнебезпечнішим лишається відомий астроїд Апофіс 99942, який пролетить на дуже небезпечній відстані від Землі у 2029 році. Діаметр цього астероїду - півкілометра, а вага - 46 мільйонів тонн.

"Якщо він впаде на Землю, катастрофа, що колись винищила динозаврів, видасться дитячою забавкою", - кажуть дослідники NASA і попереджають, що готуватися до "війни" з астероїдом та його "братами" потрібно заздалегідь, тобто вже зараз.

Водночас вчені впевнені, що Апофіс все ж пролетить повз планету і не зачепить її, однак існує ймовірність, що під впливом гравітаційного поля Землі астероїд змінить свою траєкторію, і тоді все може скінчитися.

За словами співробітника NASA Ліндлі Джонсона, для детального вивчення поведінки астероїдів та стеження за ними, у космос необхідно запустити ще один потужний телескоп, оскільки Hubble один не справляється з таким обсягом роботи.

"Більшість астероїдів мають складні орбіти і більша частина їхнього шляху пролягає у космосі далеко від Землі. Тому спостерігати за ними потрібно з далекої відстані", - додає Джонсон.

За його словами, такий телескоп слід розмістити не навколоземній орбіті, а на орбіті Венери, однак, такий проект для NASA коштуватиме 1,1 млрд доларів, яких наразі немає.

Загалом в NASA намагаються розробити єдине рішення боротьби з астероїдами та захисту планети у разі їх непередбачуваної поведінки.

Тільки за останні два роки було висунуто дві фундаментальні ідеї боротьби з астероїдами. Одна з них - встановити на навколоземній орбіті лазери та обстрілювати "ворогів", а інша - зупинити Апофіс за допомогою так званого гігантського сонячного вітрила.

Як пояснює автор ідеї, професор з Університету Циньхуа в Пекіні, Шенпін Гонг, прикріпивши сонячне вітрило завширшки 500 м до Апофіса за рік до його зустрічі з гравітаційною ямою біля Землі і використавши його як буксир, вчені відхилять траєкторію астероїда на достатню величину, щоб уникнути небезпеки.

Зазначимо, занепокоєні науковці наголошують, хоч імовірність катастрофи примарна, проте, водночас, досить велика.

За їхніми словами, якщо Апофіс все ж вріжеться в Землю, наслідки зіткнення будуть масштабними, тому діяти вони починають вже зараз.

Як повідомлялося, фахівці NASA дійшли висновку, що в Сонячній системі налічується близько 4700 більш-менш великих астероїдів, які можуть становити небезпеку для нашої планети.

Нагадаємо, що нещодавно науковці розрахували наслідки зіткнення Землі з первинною чорною дірою. В рамках нової роботи науковці розрахували, що відбудеться в разі зіткнення чорної діри з Землею, а також оцінили ймовірність такого зіткнення.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 3203 | Дата публікації: 06-07-2012 | Додав: adminA | Теги: Війну астроїду Апофіс 99942 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]