Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2013 » Березень » 30 » Чому деяким людям забороненно переливання крові
21:12
Чому деяким людям забороненно переливання крові


Відомо, що існує тип крові, переливання якої може закінчитися смертю. Називають його Vel.

Вперше спеціалісти зіткнулися з таким явищем у 1952 році, коли в результаті переливання крові у 66-річної жінки відбулося відторгнення цього біологічного матеріалу.

Як виявилося згодом, нова кров викликала відповідь імунної системи через невідоме з’єднання, знайдене у еритроцитах. Більшість людей сприймає таке з’єднання нормально, але десь 300.000 жителів Землі негативно реагують на нього. Якщо їм необережно зробити переливання крові, то це може мати негативні наслідки у вигляді ниркової недостатності чи, навіть, смерті.
 
Так, еритроцити вкриті молекулами, котрі можуть виступити у ролі антигенів. Вони в свою чергу і викликають відповідь імунітету у вигляді антитіла. Подібний ефект спостерігається також і в разі переливання крові іншої групи. В нормальному ж випадку антитіла не виробляються.

Наразі ж вчені намагаються з’ясувати всі моменти з цією групою. Так, вони провели аналіз антитіл пацієнтів з Vel-негативною та виділили з мембран еритроцитів білок Vel. В результаті з’ясувалося що існує так звана молекула SMIM1. Проте генетичний аналіз 70 добровольців показав, що вони не мають додаткового гену, який керує виробленням цієї молекули.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 1715 | Дата публікації: 30-03-2013 | Додав: adminA | Теги: Антитіла, Vel-негативна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]