Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 19-03-2024
Головна » 2022 » Січень » 15 » Від місячних фаз можуть залежати напади акул
00:10
Від місячних фаз можуть залежати напади акул


акула Напади акул на людей стають не так часто. Наприклад, у 2021 році зафіксували 74 атаки, з яких 8 закінчилося смертю потерпілого. Причина таких нападів часто лишається не визначеною. Тому науковці вирішили дослідити це питання, намагаючись виявити невідомі раніше закономірності.

У межах дослідження вчені проаналізували дуже багато даних – статистику нападу акул на людей з 1960 року по 2015 рік. Неочікувано була виявлена цікава закономірність – кількість нападів може залежати від фази Місяця. Фіксується збільшення кількості атак під час Місяця, який перебуває у більшій фазі (освітленість поверхні більша за 50%).

Проте слід зазначити, що не всі види акул "надають перевагу" повному Місяцю, щоб напасти на людину. Наприклад, акули-бики та тигрові акули не показали ніякої залежності між фазою нашого супутника та атаками на людей. Також дослідження показало й інші змінні: наприклад, континент і так далі.

Науковці, виявивши цю закономірність, не можуть назвати причину такої поведінки риб. Тобто, чому саме збільшення місячної фази "змушує" деякі види акул інтенсивніше нападати на людей – невідомо.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 265 | Дата публікації: 15-01-2022 | Додав: admin | Теги: напад, фаза, акула, місячна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]