Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2012 » Серпень » 22 » Вчені: Всесвіт утворився не від вибуху, він просто "замерз"
20:53
Вчені: Всесвіт утворився не від вибуху, він просто "замерз"



Всесвіт міг виникнути не при Великому вибуху, як прийнято вважати, а в результаті "Великої заморозки" - подібно воді, яка перетворюється на лід. Таку теорію висунули фізики з університету Мельбурна, пише The Daily Mail. На їхню думку, поняття про тріщини в часі і просторі можна отримати, досліджуючи природні тріщини в крижаних кристалах.

Згідно нової теорії, три просторових і один часовий вимір як би "застигли" на місці. Щоб зрозуміти це, вчені пропонують уявити ранній Всесвіт у вигляді рідини. Оскільки Всесвіт охолоджується, в ній "кристалізуються" простір і час, відомі нам сьогодні. І точно так само, як у льоду, у Всесвіті повинні були по ідеї сформуватися тріщини.

Крім того, теорія "Великої заморозки" ставить під сумнів прийняту в даний час версію Альберта Ейнштейна про безперервність і плавність простору і часу. Не виключено, що простір має складові частини - неподільні стандартні "блоки", на зразок крихітних атомів або пікселів в комп'ютерній графіці.

Ці "блоки" настільки малі, що їх неможливо спостерігати безпосередньо, проте в рамках нової теорії походження Всесвіту, зокрема, можна виявити ті самі тріщини або дефекти, за наявності яких уже не можна говорити про гладкість. Ці тріщини повинні заломлювати або відображати світло і потоки інших частинок.

Вчені вирахували деякі з таких ефектів і тепер спробують довести їх експериментально. Якщо це вдасться, то може бути раз і назавжди вирішене питання про те, чи є простір гладким або він побудований з крихітних неподільних частин, підсумовує газета.

Як відзначають вчені, точно так само ще давньогрецькі філософи задавалися питанням про склад матерії - чи є вона безперервною речовиною або побудована з окремих атомів. Як відомо, в сучасності було доведено, в тому числі за допомогою потужних мікроскопів, що матерія складається з атомів.

Ще одна теорія: Всесвіт "кочує" з вічності у вічність

Варто відзначити, що австралійські фізики - не єдині, хто поставили під сумнів теорію народження Всесвіту в результаті Великого вибуху. Наприклад, раніше професор Оксфордського університету Роджер Пенроуз і професор Єреванського державного університету Ваге Гурзадян припустили, що Великий вибух - це всього лише регулярно (за космічними мірками) повторювана подія, що знаменує зародження нового циклу життя Всесвіту.

Відповідно до цієї теорії, Всесвіт переходить з однієї "вічності" в іншу, що супроводжується зіткненнями надгігантських чорних дір і Великими вибухами. В кінці циклу чорні діри поглинають всю матерію у Всесвіті, після чого залишиться лише енергія. А вона, в свою чергу, викличе новий Великий вибух і нову "вічність", вважають британський і вірменський вчені.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 2605 | Дата публікації: 22-08-2012 | Додав: admin | Теги: Всесвіт, Вибух, замерз | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]