Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2023 » Липень » 16 » Вчені виявили раніше невідомі частки на Великому адронному колайдері
16:00
Вчені виявили раніше невідомі частки на Великому адронному колайдері


Фізики виявили перший пентакварк.

Вчені отримали нове разюче відкриття - перший пентакварк, що містить дивний кварк.

Кварки це елементарні частинки, які є фундаментальною основою всієї матерії. Усього існує шість видів кварків, кожен з яких має свою наукову назву: дивний, красивий, щирий, нижній, верхній та зачарований кварки. Дуже незвичайні назви, і разом вони утворюють так звані аромати.

На даний момент відомо, що протони та нейтрони, що становлять ядро ​​атома, утворені з трьох кварків.

Пентакварки - це група частинок, яку фізики вперше припустили існуючої близько 50 років тому. Вони складаються з чотирьох кварків та одного антикварка, і лише 8 років тому експерименти з ВАК довели їхнє реальне існування.

Чотири роки тому нові експерименти на ВАК дозволили з'ясувати структуру пентакварків: вони складаються з мезонів (пар кварк-антикварк) та баріонів (наборів із трьох кварків), як підтвердили вже існуючі теорії.

В останніх дослідженнях фізики виявили зовсім нову структуру пентакварку, яка містить незвичайну комбінацію частинок: один зачарований, верхній, нижній та дивний кварки, а також зачарований антикварк із протилежним зарядом.

Це дивовижне відкриття було можливе завдяки складним обчисленням та численним зіткненням частинок у ВАК, що призвело до виявлення нових закономірностей та розширення меж двокваркових та трикваркових структур, властивих для багатьох екзотичних частинок.

На даний момент вчені прагнуть перевершити стандартну модель фізики елементарних частинок, щоб пояснити існуючі аномалії. Однією з таких загадок є темна матерія, яка відсутня в цій моделі, що свідчить про те, що світ ще зберігає багато незвіданих і дивовижних явищ.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 113 | Дата публікації: 16-07-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]