Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 4 » Варикоз: поверни ногам легкість
19:28
Варикоз: поверни ногам легкість




Кожній жінці хочеться мати красиві ніжки і легку ходу. Але що робити, якщо в спадок дісталася схильність до варикозного розширення вен, - і вже з'являються зрадницькі червонуваті «зірочки», а подекуди навіть починаю просвічувати вени.
Варикоз можна отримати не тільки по спадку, але і від неправильного способу життя, сидячій або стоячій роботі, незбалансованого харчування. І більшою мірою до цієї хвороби, що псує зовнішній вигляд і настрій, а головне підриває здоров'я, схильні ми - жінки.
У чому небезпека?
Одне з можливих наслідків варикозного розширення вен, що представляє величезну небезпеку для здоров'я і життя людини, - тромбофлебіт. Симптоми: Сильний біль, підвищення температури, озноб. При цьому захворюванні одночасно заповнюються стінки вен і утворюються тромби; часто на шкірі з'являються виразки.
А тепер - увага: відрив тромбу може викликати закупорку великих судин і як наслідок - інфаркт або інсульт. Висновок: при появі тривожних симптомів - бігом до лікаря-флеболога.
Приводи для занепокоєння
Набряки стоп і гомілок, вени, що випирають «вузликами», або, що значно гірше, ущільнення і пігментація шкіри.
Важкість у ногах, пульсуючий біль в нижніх кінцівках, судоми ночами, неприємне відчуття розпирання в ногах.
Хто винен?
На стан вен і судин згубно впливає малорухлива робота, пов'язана з довгим сидінням на одному місці (службовці офісу, водії, швачки і т. д.) або перебуванням на ногах (продавці, перукарі, охоронці і т. д.)
Є й інші чинники: надмірна вага, гормональні зміни і порушення обміну речовин, тривале знаходження під прямими сонячними променями, погана робота кишечника, часті закрепи.
Справжнє випробування для вен - вагітність: швидко збільшена матка тисне на судини малого тазу і погіршує кровообіг. За період вагітності об'єм крові в організмі жінки зростає на 50%, а значить, збільшується і нагрузка на вени. Крім цього, гормон вагітності - прогестерон - сприяє розтягуванню м'язової оболонки судин. У результаті до 70% вагітних страждають варикозним розширенням вен.
Любителькам сигарет незайвим буде нагадати, що нікотин, так само, як і алкоголь, не приносить організму нічого, крім шкоди. У першу чергу уражається система кровообігу: руйнуються стінки судин, починають утворюватися тромби.
Що робити?
Вилікувати варикоз, на жаль складно, а ось попередити розвиток хвороби - цілком реально.
Якщо ваші неприємності з венами пов'язані з вагітністю, не варто наївно вважати, що після пологів все само нормалізується. Процес вже почався, і зупинити його треба якнайшвидше. Можливо лікар порадить вам носити вироби з компресійного трикотажу, які допоможуть зберегти вени в робочому стані, або пропише ліки. На даний момент випускаються безпечні для вагітних медичні препарати, що покращують стан вен. Ну а тим, хто веде малорухливий спосіб життя, необхідно компенсувати недолік руху - як можна частіше «ганяти» кров по венах.
Лікарі рекомендують:
- Кожні 25-30 хвилин вставати з місця, проходжуватися по приміщенню, згинати ноги в колінах, стояти поперемінно на п'ятах і на носочках;
- Перебуваючи вдома, користуватися будь-якою можливістю - в буквальному сенсі! - Задерти ноги. На ніч підкладайте подушку або валик, щоб викликати відтік крові від кінцівок;
- Хоча б раз на день робити контрастний душ для ніг, завершуючи процедуру холодною водою;
- Позбутися раз і назавжди від звички сидіти поклавши ногу на ногу: це дуже шкідливо для суглобів.
Про спорт і відпочинку ...
Розумні фізичні навантаження корисні. Однак, вибираючи вид спорту, майте на увазі, що людям з проблемними венами протипоказано підняття вантажів більше 5 кг, інтенсивні заняття тенісом, баскетболом, важкою атлетикою. Зате рекомендуються: плавання, велосипедні прогулянки, ходьба, катання на лижах, заняття йогою і танцями.
Їдете на природу, де є водойма або до південних морів? Щодня заходите в прохолодну морську або річкову воду по стегна і бадьоро крокуйте хвилин по 15.
Бережіть ноги від перегрівання - з цієї причини всім страждаючим варикозом або схильним до цього захворювання не рекомендується сауна, засмага під прямими сонячними променями або в солярії.
... І про моду.
Пожалійте свої ніжки, не мучте їх на догоду моді тісним і незручним взуттям, тим більше на високих підборах.
Ідеальна висота каблука - 2-3 см. Забудьте і про тісний одяг - тугих джинсах, лосинах. Такі наряди перетискають судини і порушують кровообіг. До речі, ось вам прекрасний привід почати носити спідниці: чоловікам це точно сподобається!

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 2461 | Дата публікації: 04-09-2012 | Додав: adminA | Теги: варикоз | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]