Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2019 » Жовтень » 17 » Валяння вовни - техніка створення чудес
20:21
Валяння вовни - техніка створення чудес


 

 

Перше відчуття, коли до вас у руки потрапляють валяні вироби - це здивування змішане з захопленням. Просто не віриться, що з пучка шерсті (вовни) можна створити такі шедеври. Особливість звалюватися має лише натуральна шерсть без синтетичних домішок. Цю особливість виявили наші предки ще 8 тисяч років тому, використовуючи невеликі пучки шерсті, що залишилися після виготовлення одягу. Сам матеріал настільки наповнений енергією традицій, настільки екологічний, що незважаючи на трудомісткість, є актуальним для сучасного дизайну і натхненням для майстрів. Саме тому в наші дні можна без проблем придбати всі необхідні голки та щітки для валяння навіть онлайн, просто перейшовши за посиланням https://artizo.com.ua/ua/catalog/igolki-i-shchetki-dlya-valyaniya-golki-ta-shchitki-dlya-valyannya/.

Валяння вовни інакше називається фелтінг, що походить від англійського слова felt - повсть. По суті це створення з вовни повсті, малюнка на тканині, або предметів, декоративних елементів, аксесуарів. Повсть почали робити в майстернях в XVI столітті, а в уже через одне століття поставили процес валяння на промисловий рівень. Були винайдені спеціальні машини та валяльні преси.

Види валяння або фелтінга (фельцевання)

Виділяють мокре і сухе валяння.

Сухе валяння полягає в тому, що шерсть за допомогою спеціальних голок із зарубками протикається багаторазово, при цьому шерсть зчіплюється і перетворюється в однорідний матеріал.

Мокре валяння більше підходить для плоских виробів (одягу, картин тощо). Мокре валяння здійснюється за допомогою спеціальних розчинів, але найчастіше за допомогою мильного розчину. Спочатку викладається і створюється з вовни макет того, що хотілося б отримати, потім він змочується розчином і потім за допомогою тертя здійснюється процес валяння.

Для валяння використовують шерсть різних тварин:

  • мериноса;
  • овечу;
  • верблюжу;
  • козячу.

Вона як глина в умілих руках і за допомогою творчого натхнення здатна перетворюватися в будь-яку форму і є унікальним матеріалом для реалізація навіть дивовижних ідей.

Деякий час назад став поширеним новий вид валяння - нанофелтінг (nunofelting). Нанофелтінг є одним із видів мокрого валяння, за допомогою якого виходить новий вид тканини. З нього згодом виробляються одяг, шарфи і інші декоративні прикраси.

Модні дизайнери одягу і аксесуарів з величезним інтересом звернули свій погляд останнім часом до повсті, яка дає величезні можливості для творення креативних і практичних предметів. Саме тому заходьте на artizo.com.ua, де придбаєте все необхідне обладнання та інструмент і гайда — творити свої казкові речі.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 997 | Дата публікації: 17-10-2019 | Додав: admin | Теги: валяння, голка, щітка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]