Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2017 » Липень » 6 » В жерлі Йеллоустонского вулкану в США вчені знайшли унікального «інопланетного» мікроба
00:31
В жерлі Йеллоустонского вулкану в США вчені знайшли унікального «інопланетного» мікроба


 

 Біологи знайшли в гарячих джерелах в Йєллоустоні вкрай незвичайного мікроба, який добре росте тільки при наявності «низькокалорійних» харчових ресурсів, і не розмножується при достатку «висококалорійної» їжі.

Про це йдеться у  опублікованій в журналі Nature Geoscience.

«Подібне відкриття було вкрай контрінтуітівним - зазвичай найбагатші джерела енергії підтримують найбільше число мікроорганізмів, а  «погана» їжа нікого не цікавить. Виявилося, що це не так для Acidianus. Таку поведінку можна порівняти з шахтарським ремеслом - якщо видобуток руди коштує більше, ніж можна отримати грошей за її продаж, то тоді навіть найбагатша родовище не має цінності», - розповідає Еверетт Шок (Everett Shock) з університету Арізони в Темпі (США).

Озера і гейзери в жерлі Йеллоустонского супервулкану на заході США - одне з найекстремальніших  середовищ існування на Землі, в якій живуть вкрай незвичайні мікроорганізми. Вони здатні існувати в «пекельних» умовах, витримувати величезні дози радіації, тепла, харчуватися сіркою і жити в майже чистій кислоті.

Їх дослідження, як сподіваються вчені, допоможе зрозуміти, наскільки великі шанси на зародження і існування життя за межами Землі і в яких умовах воно може виживати. Деякі мікроби, знайдені в подібних екстремальних куточках Землі, в принципі могли б виживати і розмножуватися в глибинних шарах ґрунту Марса, або в водах місяців Сатурна або Юпітера.

Як розповідає Шок, вчені досить давно вважали, що такі мікроби- «піонери» повинні володіти вмінням харчуватися самими «неїстівними» хімічними речовинами і отримувати максимум енергії з них. Керуючись цією ідеєю, біологи сьогодні шукають подібні бактерії, спостерігаючи за тим, як добре вони ростуть в різних поживних середовищах і як сильно збільшується їх плодючість при переході на нові, більш «калорійні» типи їжі.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 899 | Дата публікації: 06-07-2017 | Додав: adminA | Теги: США, «інопланетного» мікроба, Йеллоустонский вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]