Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2022 » Жовтень » 22 » В астероїда Дідімос з'явилося два хвости внаслідок місії DART
00:14
В астероїда Дідімос з'явилося два хвости внаслідок місії DART


місія DART астероїд дідімос Астрономи пильно спостерігають за астероїдом Дідімос з того часу, як минулого місяця історична місія Double Asteroid Redirection Test (DART) завершилася успішно – космічний апарат NASA врізався в цільове небесне тіло Діморфос. Але зараз оптичний телескоп Габбл виявив несподівані наслідки зіткнення.

Місію NASA DART розробили як тестовий запуск системи планетарної оборони. Космічний апарат навмисно врізався в невеликий астероїд під назвою Діморфос, щоб перевірити, чи достатньо сили удару, щоб змінити його орбіту навколо більшої скелі під назвою Дідімос. Якби це спрацювало, це могло б дати нам спосіб захиститися на випадок, якщо вчені помітять астероїд на курсі зіткнення із Землею.

Подальші спостереження показали, що випробування пройшло успішно, і початкова 12-годинна орбіта Dimorphos була скорочена на 32 хвилини. Але це був не єдиний результат – через два дні після зіткнення телескоп SOAR в Чилі сфотографував систему астероїдів і побачив хвіст, який простягнувся більш ніж на 10 тис. км.

Габбл продовжив спостереження, зробив 18 знімків астероїда за кілька тижнів після зіткнення, і вчені помітили ще кілька цікавих змін. Перша полягала в тому, що викинута внаслідок зіткнення хмара речовини з часом розширилася і зникла – нічого надто дивного в цьому немає. Але друге відкриття стало несподіванкою – десь між 2 і 8 жовтня в астероїда Дідімос виріс другий хвіст.

місія DART астероїд дідімос

На наведеному зображенні верхній хвіст – новий, космічний апарат DART рухався в бік астероїда з лівого верхнього кута кадру. Сонце знаходиться в лівій частині знімка. Це доволі несподіваний наслідок, але випадок не зовсім безпрецедентний – комети та інші активні астероїди й раніше відрощували додаткові хвости. Як утворився саме цей, залишається невідомим, але вчені продовжать аналізувати дані, щоб знайти відповідь. Спостереження за системою Дідімос триває.

Зіткнення космічного апарата NASA DART з астероїдом Dimorphos відбулося 27 вересня о 2:14 ночі. Американське космічне агентство навіть вело пряму трансляцію з камери апарату DRACO.

Швидкість руху DART у момент зіткнення становила 23 760 км/год. Перші знімки зроблені супутником LICIACube вже через кілька хвилин після навмисного зіткнення.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 179 | Дата публікації: 22-10-2022 | Додав: admin | Теги: дідімос, Dart, Місія, астероїд | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]