Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пн, 29-04-2024
Головна » 2023 » Липень » 14 » У вирішенні завдань після підглядання за людьми лами стали кращими
12:55
У вирішенні завдань після підглядання за людьми лами стали кращими


Підглядання за іншими, особливо людьми, допомагає ламам навчатися та покращувати свої навички у розв'язанні задач.

Таке соціальне навчання, що може бути наслідком довгої історії одомашнення та властиве багатьом прирученим тваринам, реєструють у лам вперше, про що пишуть німецькі науковці у журналі Animal Cognition.

Навіщо підглядати за кимось?

Навчитися нового можна різними способами. Тварини часто роблять це на своєму досвіді через серію проб та помилок. Утім, швидше та менш енергозатратно може бути просто підгледіти за кимось досвідченішим. Таке навчання називають соціальним і його документували у великої кількості видів — від комах до приматів. Між тим, рідко його спостерігають у формі, коли тварина вчиться від людини. Зазвичай це види, які одомашнені людиною і пристосовані розпізнавати її сигнали, оскільки значною мірою залежать від неї. Наприклад, соціальне навчання від людей виявляли у гусей та собак. Вчені Геттінгенського університету та Гіссенського університету вирішили перевірити на таке вміння лам (Lama glama), яких одомашнили близько 4 000-5 000 років тому.

Як перевіряли лам?

Науковці протестували 30 лам із трьох німецьких ферм. Тварин випускали на арену, де за V-подібною дротяною огорожею розташовували миску бажаної їм їжі, та реєстрували, як швидко вони дістануться смаколика. Проте третина лам спочатку дивилася, як вже натренована лама обходить огорожу й дістається миски, інша третина спостерігала за такою ж поведінкою людини, а решта мали здогадуватися про шлях самі. Тестування тривало до моменту, поки тварина не дістанеться їжі, але не довше однієї хвилини.

З'ясувалося, серед десяти тварин, що вирішували завдання самі, лише двоє зрештою здогадалися, як обійти огорожу. Між тим, у групі, що спостерігала за тренованими ламами, таких було шестеро, а в групі з учителями-людьми — семеро. Лами не обов'язково слідували тому ж маршруту, що й демонстратор. Це свідчить не просто про наслідування, а про загальне розуміння та адаптацію перейнятого знання. Таким чином лами поповнили список одомашнених тварин, які навчаються від людей.

Питання походження лам та їхніх родичів альпак все ще викликає суперечки, але нещодавне вивчення ДНК вказало, що ці тварини походять від нині вимерлої популяції гуанако.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 102 | Дата публікації: 14-07-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]