Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 09-05-2024
Головна » 2024 » Березень » 17 » Таємницю морської істоти, яка відростила очі по всьому тілу, вчені розгадали
14:15
Таємницю морської істоти, яка відростила очі по всьому тілу, вчені розгадали


Маленькі та прості у своїх потребах, хітони (панцирні молюски) володіють унікальними очима, не подібними до очей будь-якої іншої тварини. Щоб розгадати цю їхню особливість, вчені провели масштабне дослідження. Про це пише журна Science.

Дослідники виявили, що хітони мають унікальну особливість: тисячі мініатюрних очей, вбудованих у їх сегментовані панцири, з лінзами з арагоніту. Ці очі, хоч і примітивні, здатні розрізняти форми та світло.

Вивчення їхньої еволюції показало, що хітони розвинули очі у чотирьох незалежних випадках, в результаті чого сьогодні існують два різні типи зорових систем.

Дослідження, засноване на аналізі скам’янілостей та ДНК, виявило, що подібні візуальні системи з’явилися у віддалених родичів, демонструючи дивовижну адаптивність хітонів. Нинішні дослідження фокусуються на розумінні, як ці зорові структури передають інформацію до мозку хітона.

Виявлено, що розвиток очних плям і раковинних очей відбувався в різні еволюційні періоди, демонструючи еволюційну гнучкість хітонів у використанні світла для виживання. Ці знахідки відкривають нові перспективи для розуміння того, як еволюція може пропонувати різні рішення для адаптації до змін у навколишньому середовищі.

Результати дослідження підкреслюють важливість подальших досліджень щодо взаємозв’язку між еволюційною історією організмів і їхніми функціональними адаптаціями.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 41 | Дата публікації: 17-03-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]