Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2022 » Квітень » 19 » Таємниця давньоримських монет, про які говорив Цицерон, розгадана
20:45
Таємниця давньоримських монет, про які говорив Цицерон, розгадана


Марк Туллій Цицерон, римський філософ і діяч, в одному своєму есе, написаному в 44 році до нашої ери, розповів про те, що денарії (давньоримські монети) – змінюються.

Історики протягом багатьох років не могли здогадатися, що мав на увазі великий мислитель. Вчені Уорікського університету нарешті змогли отримати відповідь на це питання.

У 91 році до нашої ери Римська республіка практично стала банкрутом через те, що було розпочато Союзницьку війну. Рим прикладав масу зусиль у тому, щоб припинити повстання італійського народу, який був його союзником. Причиною повстання стало те, що Рим відмовився надавати італійцям такі самі права, які були у римських громадян. Війна тривала аж до 88 року до нашої ери і врешті-решт Риму вдалося перемогти. У 89 році до нашої ери в державі почалася серйозна фінансова криза. Відповідно, залишений Цицероном уривок може вказувати на те, що люди переставали вважати денарій справді цінною монетою.

У 85 році Марк Марій Гратідіан був змушений провести фінансову реформу для того, щоб хоч якось вирішити проблему. Водночас немає жодної точної інформації щодо того, які саме дії було вжито. І

снує лише кілька теорій. В одній із них йдеться про те, що Гратідіан був змушений встановити новий обмінний курс між мідним асом та срібним денарієм.

На самому початку вартість одного денарію досягала 10 асів, але після проведення реформи ціна збільшилася до 16 асів. Друга версія припускає, що Гратідіан навчився якимось чином знаходити підроблені монети і потім вилучав їх з обороту, що дозволило повернути віру римлян у встановлену владою грошову систему.

Вчені відзначають, що залишені Цицероном записи неймовірно складно трактувати, щоб можна було зрозуміти, що саме відбувалося з грошима на той час. Деякі фахівці зазначають, що подібний запис залишили для того, щоб у майбутньому люди розуміли, що правителі Риму не були дієздатними.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 238 | Дата публікації: 19-04-2022 | Додав: adminA | Теги: таємниця давньоримських монет, ЦИЦЕРОН | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]