Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2023 » Квітень » 30 » Стійкі до антибіотиків бактерії науковці виявили у хмарах
14:11
Стійкі до антибіотиків бактерії науковці виявили у хмарах


Канадські та французькі вчені знайшли у хмарах стійкі до антибіотиків бактерії. Таким чином вони можуть пересуватися на великі відстані.

Зазвичай бактерії живуть на рослинах або в ґрунті, але нещодавнє дослідження виявило, що у хмарах їх не менше, ніж на поверхні Землі.

Про це дізналися завдяки зразкам зі станції дослідження атмосфери, розташованої на висоті 1 465 м над рівнем моря на вершині сплячого вулкана Пюї-де-Дом у центральній Франції.

У хмарах містилося від 330 до 30 000 бактерій на мілілітр води, у середньому — близько 8 000. Серед них ідентифікували 20 800 копій генів резистентності. За оцінками дослідників, від 5 до 50 відсотків таких бактерій можуть бути живими та потенційно активними.

Організації з охорони здоровʼя неодноразово попереджали, що поширення стійких до антибіотиків бактерій є основною санітарною проблемою в усьому світі. Це ускладнює, а іноді й унеможливлює лікування певних бактеріальних інфекцій.

Тепер науковці прагнуть обмежити поширення генів резистентності бактерій. Для цього їм потрібно зʼясувати, як саме і звідки мікроорганізми потрапляють у хмари.

 Наприкінці грудня минулого року ізраїльські дослідники виявили 100 тисяч нових типів вірусів. Дослідники вважають, що їхнє відкриття може допомогти в розробці протимікробних препаратів і в захисті від шкідливих для сільського господарства грибків і паразитів.
    
А нещодавно стало відомо, що в геномах одноклітинних мікробів «заховані» 30 тисяч раніше не відомих вірусів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 117 | Дата публікації: 30-04-2023 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]