Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2022 » Листопад » 14 » Солодке робить мурах більш веселими, як люди - дослідження
15:56
Солодке робить мурах більш веселими, як люди - дослідження


Команда зоологів з Австрії з’ясувала, що в мурах покращується настрій після поїдання солодкого. У цьому вони схожі на нас.

Дослідники резюмують, що їхні спостереження не є прямим доказом існування емоцій у комах, але вони просувають людство у розумінні процесів, які відбуваються у організмі безхребетних.

Розуміння емоційних станів тварин є ключем до формування етичних норм, але вивченню внутрішнього світу комах завжди приділялося надто мало уваги.

Австрійські біологи вирішили це виправити. Вони провели експеримент з мурахами, у ході якого з’ясувалося, що ці тварини можуть відчувати щось на кшталт оптимістичного настрою.

Спочатку дослідники навчили мурах асоціювати два запахи з позитивним чи негативним підкріпленням. Потім вони змішали два запахи, щоб оцінити реакцію комах.

Виявилося, що мурахи схильні асоціювати змішаний запах із позитивним підкріпленням, демонструючи оптимістичну поведінку. Якщо перед цим випробувані отримували солодку їжу, їх оптимізм посилювався. Причому навіть якщо в суміші негативного запаху було більше або мурах били струмом, вони все одно були більш позитивно налаштовані.

"Цілком можливо, що соціальні комахи схильні бути надзвичайно оптимістичними: через репродуктивний поділ праці окремі особини можуть бути більш слабкими. Наші результати узгоджуються з попереднім дослідженням джмелів, які також оптимістично реагували на неоднозначні сигнали після винагороди цукрозою", — зазначили вчені.

У всьому світі налічується близько 20 квадрильйонів мурах, які сумарно важать більше, ніж усі дикі птахи та ссавці разом узяті.

Раніше вчені з’ясували, що в мурашок існує практика, яку часто використовує людина. Виявилося, що хворі особини цих комах добровільно відправляються у карантин та ізолюються від здорових.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 151 | Дата публікації: 14-11-2022 | Додав: adminA | Теги: мурахи, солодке, як люди | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]