Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2016 » Серпень » 6 » Смартфон - чи вбиває його нічна зарядка
20:47
Смартфон - чи вбиває його нічна зарядка


 

«Смартфон не можна залишати на зарядці на ніч» – антинауковий міф. Нібито це позначається на ресурсі батареї і може призвести до пошкодження пристрою – аж до його спалаху або вибуху. Пора розвіяти цю оману.

Для тих, хто знає відповідь на питання, винесене в заголовок, і відкрив цю статтю, щоб просто упевнитися, скажу відразу: зарядка вашого смартфона протягом всієї ночі нітрохи не шкодить його акумулятора. Якщо вам цікаво, чому, продовжуйте читати далі.

Насправді все дуже просто. Суть в тому, що при всьому бажанні ви ніяк не зможете зарядити батарею більше, ніж передбачив виробник. В iPhone, так само як і в будь-якому іншому сучасному гаджет, використовуються літій-іонні і літій-полімерні акумулятори, які мають контролер, що відключає зарядку при досягненні 100% заряду.

Іншими словами, коли ваш смартфон повністю зарядиться, він переключиться на зовнішнє джерело живлення (чи то пак мережевий адаптер) і буде працювати від нього.

Це ж стосується зарядки в повному обсязі розрядженого смартфона. Вона ні в якій мірі не шкодить акумулятора і навіть є кращою. А штука тут ось в чому.

Як ви, можливо, знаєте, літієві акумулятори мають обмежену кількість циклів перезарядки (у iPhone близько 500), але поняття «цикл» відноситься лише до повного циклу заряду, коли батарея заряджається з 0 до 100%. Якщо ж ви зарядили смартфон з 90 відсотків до 100, то використовували лише 1/10 циклу.Тобто з 90 до 100% акумулятор можна без втрати ємності заряджати не 500, а 5 000 разів!

З огляду на все вищесказане, немає жодного сенсу свідомо розряджати батарею сматфона до нуля, замість того, щоб поставити його на зарядку, коли це буде потрібно. Якщо ви так чините, то марно витрачаєте один повний цикл заряду.

Зрозуміло, якщо ви дійсно користуєтеся смартфоном, поки він повністю не розрядиться, то в цьому немає нічого страшного, але робити так спеціально – просто нерозумно.

Більшість користувачів турбуються про акумулятор своїх смартфонів більше, ніж потрібно. Найчастіше це занепокоєння спирається на знання про застарілі нікель-кадмієві батареї, що мали реальну проблему – так званий «ефект пам’яті», коли ємність акумулятора знижувалася після неповного циклу заряду. Але це явище не має абсолютно нічого спільного з літієвими акумуляторами.

Тому заряджайте і використовуйте свій смартфон так, як вам зручно – це ні в якій мірі не зашкодить акумулятору.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1079 | Дата публікації: 06-08-2016 | Додав: adminA | Теги: смартфон, нічна зарядка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]