Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 30-04-2024
Головна » 2023 » Грудень » 16 » Сліди життя знайдено на дні марсіанського озера
00:05
Сліди життя знайдено на дні марсіанського озера


На цьому знімку марсіанського кратера Езеро накладено дані про мінерали, виявлені з орбіти. Зеленим кольором позначені карбонати – мінерали, що утворюються у водному середовищі.

Зображення: NASA/JPL-Caltech/MSSS/JHU-APL

Відзначаючи свій 1000-й марсіанський день, ровер NASA Perseverance завершив дослідження стародавньої дельти річки в кратері Езеро. Йому вдалося виявити докази існування в ньому величезного озера сотні мільйонів років тому.

Марсохід зібрав загалом 23 зразки (усі розміром зі шматок шкільної крейди). Вони дозволили вченим дізнатися про нові дані про геологічну історію цієї частини Червоної планети. Особливо цікавими виявились два з них, яким навіть дали окремі назви — «Затока Лефрою» та «Пік Отіса».

Перший містить велику кількість дрібнозернистого кремнезему. На Землі цей матеріал допомагає зберігати давні скам’янілості.

Другий зразок виявився ще цікавішим, оскільки в ньому виявили велику кількість фосфатів. Вони часто асоціюються з життям, яким ми його знаємо. Обидва також багаті на карбонати, які зберегли дані про умови довкілля з моменту свого утворення.

“Ми вибрали кратер Єзеро як місце для посадки, тому що орбітальні знімки показали дельту – явне свідчення того, що колись він був заповнений водою. Озеро — потенційно придатне життя середовище, а скелі дельти — чудове середовище для поховання ознак древнього життя як скам’янілостей в геологічних літописах. Після ретельного дослідження ми зібрали докупи історію кратера, намалювавши на графіку фази розвитку озера і річки від початку до кінця”, – сказав Кен Фарлі, науковий співробітник місії Perseverance із Каліфорнійського технологічного інституту (США).

Вчені вважають, що Єзеро утворився внаслідок удару астероїда приблизно 4 мільярди років тому. Вода прибула через сотні мільйонів років. Ширина озера, зважаючи на все, становила 35 кілометрів, а його глибина досягала 30 метрів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 64 | Дата публікації: 16-12-2023 | Додав: admin | Теги: озеро, життя, марс | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]