Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 04-05-2024
Головна » 2024 » Березень » 30 » Шукатиме позаземне життя на супутнику Сатурна - NASA почало тестування робота-змія
12:19
Шукатиме позаземне життя на супутнику Сатурна - NASA почало тестування робота-змія


Дослідники Лабораторії реактивного руху NASA почали випробування робота-змія, якого планують відправити для пошуку позаземного життя на супутник Сатурна Енцелад. Наразі тестування проводять на ділянках, які імітують ландшафт супутника.

Про це повідомляє TechCrunch.

Робот Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) має довжину 4,4 метра та важить 100 кілограмів. Він оснащений системами планування з урахуванням ризиків, ситуаційної обізнаності й здатен рухатися автономно без контролю з боку людини.

    «Він розроблений таким чином, щоб пристосуватися до пересування місцевістю, схожою на океанський світ, псевдозрідженим середовищем, закритим лабіринтовим середовищем і рідинами», — написали науковці в статті для журналу Science Robotics.

Дослідники також планують використати робота-змію для дослідження об’єктів під поверхнею супутника. Йдеться про водні об’єкти, вивчення яких має дати відповідь на питання щодо існування життя на Енцеладі.

Для реалізації проєкту Лабораторія реактивного руху NASA об’єднала зусилля з Університетом штату Аризона, Каліфорнійським університетом у Сан-Дієго та Університетом Карнегі-Меллона, останній з яких має багаторічний досвід у розробці роботів-змій.

HEBI Robotics, дочірня компанія CMU, розробила модулі, які використовуються в цій початковій версії робота.

Енцелад — геологічно найактивніший супутник Сатурна. На ньому можуть бути водяні вулкани (гейзери), які оновлюють іній на поверхні та слугують джерелом речовини для розрідженого пилового кільця вздовж орбіти супутника. Проте енергетичне джерело цієї вулканічної та геологічної активності невідоме.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 51 | Дата публікації: 30-03-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]