Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2021 » Травень » 25 » Щодо походження кавунів 90-річну помилку виправили учені
13:53
Щодо походження кавунів 90-річну помилку виправили учені


Кавуни насправді походять з північної Африки, а не з південної, як вважалося раніше.

Такого висновку дійшли учені з Вашингтонського університету (США), проаналізувавши ДНК вирощених у теплицях рослин, які представляють усі види й сотні різновидів кавунів, повідомляє видання Phys.org.

Таким чином, дослідники виправили помилку 90-річної давнини, коли кавуни потрапили в ту ж категорію, що й південноафриканська лимонна диня.

Натомість виявилося, що найближчим родичем кавунів є диня Кордофан (C. Lanatus) — рослина з негіркою білуватою м’якоттю, яка росте на північному сході Африки.

Ґрунтуючись на ДНК, ми виявили, що кавуни, якими ми їх знаємо сьогодні — з солодкою, часто червоною м’якоттю, яку можна їсти сирою, — були генетично найближчими до диких форм із Західної та Північно-Східної Африки, — зазначають дослідники.

Зазначається, що це відкриття також узгоджується з нещодавно описаними зображеннями з єгипетських гробниць, які показують, що кавун міг бути відомим стародавнім єгиптянам ще понад 4 тис. років тому.

Дослідники також зазначають, що сьогоднішні кавуни походять із дуже невеликого генетичного фонду і дуже сприйнятливі до хвороб і комах-шкідників. Виявлені варіації в генах стійкості до хвороб між динею Кордофан і домашнім кавуном можуть стати в нагоді селекціонерам.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 337 | Дата публікації: 25-05-2021 | Додав: adminA | Теги: Учені, походження кавунів, 90-річна помилка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]