Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 27-04-2024
Головна » 2024 » Січень » 20 » Сферу, в якій ШІ програє людині, вчені знайшли
13:31
Сферу, в якій ШІ програє людині, вчені знайшли


В ході дослідження вдалось з’ясувати, з чим штучний інтелект (ШІ) справляється гірше за людину. Як не дивно, це стосується коригування тексту

Зокрема, люди легко розпізнають граматичні помилки в реченнях, тоді як ШІ їх просто не помічає.

До такого висновку дійшли вчені Берлінського університету імені Гумбольдта, Автономного університету Барселони (UAB) та Каталонського інституту досліджень та перспективних досліджень (ICREA), йдеться в публікації на Pnas.

Як перевіряли

Під час експерименту, в якому взяли участь і люди, і машини, були використані два чати: GPT3 і ChatGPT на основі GP3.5.

Як учасникам, так і мовним моделям ставили однакове запитання: «Чи є це речення граматично правильним?». І результати були неочікуваними: люди відповідали правильно, тоді як ШІ багато разів помилявся.

За словами вчених, чат-боти здебільшого використовують стандартну стратегію відповіді «так», незалежно від того, правильна відповідь чи ні.

 «Результат дивує, оскільки ці системи «навчаються» на основі того, що граматично правильно в мові, а що ні», — пояснює наукова співробітниця Вітторія Дентелла, яка керувала дослідженням.

Зокрема, в процесі навчання мовним моделям показують неправильно побудовані речення, а потім надається правильний варіант. У людей цей процес відбувається зовсім інакше, адже вони не мають доступу до «негативних доказів».

Тому ШІ не може розпізнати прості граматичні помилки, тоді як люди можуть миттєво і без зусиль. Таким чином дослідження показує, що між людьми та штучним інтелектом існує подвійна невідповідність.

"Розробка корисних і безпечних інструментів штучного інтелекту може бути дуже корисною, але ми повинні знати про їхні недоліки. Оскільки більшість додатків ШІ залежать від розуміння команд, визначення їхнього обмеженого розуміння граматики, як ми це зробили в нашому дослідженні, має життєво важливе значення", — зазначила професорка-дослідниця ICREA Евеліна Лейвада.

Раніше ЗМІ писали, що штучний інтелект (ШІ) можна навчити бачити деталі на зображеннях, які ховаються від людського ока. Тепер нейронна мережа ШІ виявила дещо незвичайне в обличчі на картині Рафаеля. Обличчя, про яке йдеться, належить святому Йосипу, зображеному у верхньому лівому кутку картини, відомої як Мадонна делла Роза (або Мадонна з трояндою).


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 67 | Дата публікації: 20-01-2024 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]